Jonathan Lanza/NurPhoto

Prominente oppositiepoliticus Leopoldo López is zijn land Venezuela ontvlucht

Leopoldo López, een van de meest prominente politici van de oppositie in Venezuela, is zijn land ontvlucht. Hij verbleef het voorbije anderhalf jaar in de residentie van de Spaanse ambassadeur in de Venezolaanse hoofdstad Carácas, maar is daar in het geheim vertrokken. Volgens zijn familie is hij vanmiddag aangekomen in Spanje. 

Leopoldo López staat bekend als de mentor van Juan Guaidó, die ruim anderhalf jaar geleden de oppositie aanvoerde tegen de autoritair-linkse president Nicolás Maduro. López en Guaidó maken deel uit van de partij Voluntad Popular, die het radicaal-linkse "chavismo" van de voormalige president Hugo Chávez en zijn opvolger Maduro beschouwt als autoritair en repressief.

López werd in 2014 gearresteerd omdat hij de protestbeweging tegen Maduro leidde. Hij zat bijna drie jaar lang in de gevangenis en werd daarna onder huisarrest gezet.

Tijdens het protest dat in 2019 werd geleid door Guaidó stond hij regelmatig met zijn partijgenoot in contact en dook hij zelfs opnieuw op op straat. Maar het massale protest leidde niet tot de val van Maduro, en mondde ook uit in verdeeldheid bij de oppositie. López zocht en vond onderdak in de residentie van de Spaanse ambassadeur in Carácas.

Zwaarbewaakt

Daar is hij nu dus in het geheim vertrokken. Hoe hij kon ontkomen uit de zwaarbewaakte omgeving, is onduidelijk. Volgens zijn vader -die ook Leopoldo López heet en voor de Spaanse rechtse partij Partido Popular in het Europees Parlement zit- reist hij via buurland Colombia naar Spanje.

Daar is hij volgens vader López deze namiddag aangekomen. Meer details over de reis gaf hij niet. De vrouw van López en zijn drie kinderen wonen al enkele jaren in Spanje. 

Op Twitter liet López weten dat zijn land verlaten een moeilijke beslissing was. "We zullen niet rusten en dag en nacht blijven werken om de vrijheid te verwerven die alle Venezolanen verdienen", schrijft hij.

Meest gelezen