AFP or licensors

Spaanse regering zal parlement vragen om noodtoestand te verlengen tot begin mei 2021

De Spaanse regering van premier Pedro Sanchez heeft voor het hele grondgebied de noodtoestand uitgeroepen. De maatregel moet de regering juridisch in staat stellen strengere beperkingen op te leggen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals een avondklok die zal gelden in alle regio's, met uitzondering van de Canarische Eilanden. Als de regering het fiat van het parlement krijgt, zal de noodtoestand zes maanden lang van kracht zijn, tot begin mei 2021. 

"De toestand die we meemaken, is extreem", zei Sanchez in een televisietoespraak na een buitengewone ministerraad. Spanje overschreed deze week de kaap van 1 miljoen coronabesmettingen en kampt met een heropflakkering van de epidemie die oncontroleerbaar lijkt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar riep Spanje ook al de noodtoestand uit. Die kan normaal gezien twee weken lang van kracht zijn, en enkel na goedkeuring van het parlement worden verlengd. In het voorjaar diende de regering zes keer om een verlenging te vragen. 

De nieuwe noodtoestand gaat vanavond in, in eerste instantie dus voor twee weken. Maar ditmaal zal premier Sánchez het parlement vragen om meteen daarna in te stemmen met een verlenging met zes maanden, tot begin mei 2021.

Avondklok

De noodtoestand geeft de regio's, die over hun eigen gezondheidsaangelegenheden beslissen, de bevoegdheid de bewegingsvrijheid strenger te beperken en een avondklok in te voeren. Ze kunnen ook bedrijven aan banden leggen en andere activiteiten beperken, zoals samenkomsten in groep binnens- en buitenshuis.

Een groeiend aantal regio's, 12 van de 17, had de centrale regering gevraagd om de noodtoestand, zodat zij op regionaal niveau strengere maatregelen kunnen nemen die juridisch onderbouwd zijn. 

Over heel het grondgebied, met uitzondering van de Canarische Eilanden, komt een landelijk ingestelde avondklok die van kracht zal zijn tussen 23 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens. De regionale overheden zijn vrij om deze avondklok te vervroegen of verlaten met één uur.

Tijdens de eerste coronagolf was in Spanje een van de zwaarste lockdowns van kracht. Mensen mochten daarbij enkel hun huis verlaten voor essentiële verplaatsingen. Van zo'n thuisisolement is op dit moment geen sprake.

Meest gelezen