Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Trump op campagne: "We buigen de curve om", Obama: "Het Witte Huis heeft het allemaal verknoeid"

T minus 9. Zo zouden de Amerikanen het zelf zeggen. Nog 9 dagen tot de presidentsverkiezingen in de VS. In de laatste rechte lijn van de campagne houden de kandidaten Donald Trump en Joe Biden (met Barack Obama in zijn rug) rally na rally. Met de corona-aanpak als rode draad in het verhaal.

President Trump hield op zaterdag verkiezingsrally’s in maar liefst 3 Amerikaanse staten. North Carolina, Ohio en Wisconsin. Drie staten die de laatste dagen in de vuurlinie staan in de strijd tegen COVID-19. De kandidaat voor de Republikeinen doet er alles aan om z’n achterban gerust te stellen dat het ergste in de gezondheidscrisis achter de rug is.

“We buigen de curve om”, aldus president Trump. “De media hebben het altijd over besmettingen, besmettingen en besmettingen. Terwijl wij de sterftecijfers naar beneden krijgen en aan een vaccin werken.”

Bekijk hier het fragment en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Eigen verhaal

De cijfers in de Verenigde Staten gaan hard op dit moment. Vrijdag werden zo’n 83.000 nieuwe positieve gevallen gemeld. Daarmee werd een dagrecord van midden juli gebroken. Trump verwijst graag naar hoe hij zelf het coronavirus versloeg.

De president werd behandeld met een experimenteel medicijn van biotechfirma Regeneron. “Ik kreeg het medicijn en de volgende morgen voelde ik me Superman. Ik wilde zo snel mogelijk weer naar buiten.”

Getoeter bij Democraten

Joe Biden, kandidaat voor de Democraten, trok zaterdag naar strijdstaat Pennsylvania. In tegenstelling tot de verkiezingsmeetings van Trump hield Biden een zogenaamde drive-in rally. Mensen komen met de auto om op die manier voldoende afstand te garanderen tussen de toeschouwers. 

Biden rekent in de laatste dagen op de steun van voormalig president Barack Obama. Obama hield een toespraak in Florida en haalde hard uit naar zijn opvolger Donald Trump. 

“Het Witte Huis heeft het helemaal verknoeid”, zei Obama. “Trump kan zelfs de basisregels niet respecteren om zichzelf te beschermen. Hij zal niet plots ons allemaal kunnen beschermen.” Ondertussen testten enkele dichte medewerkers van vicepresident Mike Pence positief.
Pence en zijn echtgenote legden een negatieve test af.

Bekijk hier een fragment uit de toespraak van Barack Obama:

Videospeler inladen...

Meest gelezen