Frank Abbeloos

Directeur scholengroep Halle over verlengde herfstvakantie: "Een zeer verstandige beslissing"

De verlenging van de herfstvakantie tot en met woensdag 11 november wordt alvast positief onthaald door de directeur van de Katholieke scholengroep in de regio Halle. "Dit is een zeer verstandige beslissing van de minister. Dit is een kleine inspanning om hopelijk erger te vermijden."

Meer en meer scholen moeten door het stijgend aantal coronabesmettingen de deuren sluiten of overschakelen op afstandsonderwijs. Om het coronavirus een halt toe te roepen en de scholen de nodige ademruimte te geven, heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), nu beslist om de herstvakantie met drie dagen te verlengen. Daarmee volgt hij het voorbeeld van Wallonië. 

Verstandig om een iets langere pauze in te lassen in plaats van wat aan te modderen

Lander Van Medegael, Algemeen directeur Scholengroep regio Halle (KORHA)

Bij de Katholieke scholengroep in de regio Halle (KORHA) reageren ze alvast positief op de verlengde herfstvakantie. "Als wij kijken naar het aantal leerlingen en leerkrachten die op dit moment in quarantaine moeten, al dan niet omdat ze positief getest hebben, dan is het verstandig om een iets langere pauze in te lassen" zegt algemeen directeur Lander Van Medegael. "Daarna kunnen we opnieuw goed starten en dat is beter dan een week thuis te zijn, wat aan te modderen en dan zien dat het niet gaat. Dit lijkt mij een heel verstandige beslissing."

Twee weken geleden moest de scholengroep zelf nog twee lagere scholen in Sint-Pieters-Leeuw sluiten. "Er waren te veel leerkrachten afwezig omdat ze in quarantaine moesten", zegt de directeur. "Ook de eerste graad van het Heilig-Hart&College in Halle kunnen niet meer voltijds naar school. Sommige dagen kunnen zij naar school komen, andere dagen moeten zij van thuis uit les volgen.  Ik denk dat die verlengde herfstvakantie, naar verspreiding van het virus toe, een groot verschil voor onze studenten zou kunnen maken. Hierdoor kan zou de aanloop naar de examens in december een stukje veiliger en comfortabeler kunnen verlopen."

Dit is een kleine extra inspanning om mogelijk erger te vermijden

Lander Van Medegael, Algemeen directeur Scholengroep regio Halle (KORHA)

Al is de directeur zich ervan bewust dat het voor de ouders van de leerlingen niet evident zal zijn. "In dit geval is het een verlenging van de vakantie, wat betekent dat er geen noodopvang is. Dus voor sommige ouders zal dit niet gemakkelijk zijn.  Maar als het alternatief is dat we in een lockdown gaan, dan denk ik dat de gevolgen nog groter zullen zijn. Dit is een kleine extra inspanning om hopelijk erger te vermijden." 

Meest gelezen