Videospeler inladen...

Virologen positief over langere vakantie: "Goede praktijk om epidemie onder controle te krijgen"

De herfstvakantie wordt verlengd tot en met 11 november. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist op advies van de virologen. Maar wat is nu het nut van deze verlenging? "Het is een goede praktijk om de epidemie onder controle te krijgen", legt viroloog Marc Van Ranst uit in "Het Journaal". En ook viroloog Steven Van Gucht vindt het een goede maatregel. "Er circuleert heel veel virus onder de bevolking en dat heeft onherroepelijk een effect op de scholen."

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft beslist om de herfstvakantie met drie dagen - dus tot 11 november - te verlengen. In Brussel en Wallonië nam men dezelfde beslissing al een tiental dagen geleden. Vanaf woensdag moet de tweede- en derde graad van het secundair onderwijs daar bovendien al vanop afstand les volgen (die leerlingen zullen dus in totaal twee weken thuis zitten). 

De virologen hadden voorgesteld om de scholen rond de herfstvakantie twee weken lang te sluiten. “Maar dit is al iets”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) in een reactie in “Het Journaal”. “Wanneer je een epidemie onder controle wil krijgen, is het een goede praktijk om dit te doen.”

Wanneer je een epidemie onder controle wil krijgen, is dit een goede praktijk om dit te doen

Marc Van Ranst - viroloog

Dat beaamt ook viroloog Steven Van Gucht. "Momenteel zien we het aantal besmettingen op scholen toenemen, zowel bij leerlingen als bij leerkrachten." Volgens hem heeft dat niet zozeer met de scholen zelf te maken. "Het ligt eerder aan de algemene toestand van de epidemie. Er circuleert heel veel virus onder de bevolking. Dat heeft onherroepelijk een effect op de scholen en met de huidige cijfers zie ik daar niet meteen een verbetering in. Ofwel onderneem je dan zelf preventief actie, zoals nu. Ofwel gaat het vanzelf gebeuren, gaan leerkrachten ziek uitvallen en scholen sowieso sluiten."

Er circuleert heel veel virus onder de bevolking. Dat heeft onherroepelijk een effect op de scholen 

Steven Van Gucht - viroloog

Al benadrukt Van Gucht wel dat hij nog steeds denkt dat de scholen geen broeihaarden van virus zijn. "Er zijn uitbraken op scholen, maar ik heb niet de indruk dat scholen aan de basis liggen. Ze zijn eerder een slachtoffer."  

Beluister hier het hele gesprek met Steven Van Gucht: 

Incubatieperiode

Het voordeel van deze verlenging is volgens Van Ranst dat we op deze manier een schoolloze periode krijgen die twee keer de incubatietijd is, de periode waarin je nog geen symptomen hebt, wel al besmet bent en anderen kan besmetten.

In het geval van COVID-19 duurt die periode zo’n 5 à 6 dagen. De herfstvakantie zal nu in totaal 12 dagen duren, 12 dagen waarin het virus niet kan circuleren onder leerlingen en leerkrachten.

Doordat deze epidemie een enorme omvang heeft genomen, sijpelt het virus in alle groepen door
Viroloog Marc Van Ranst

Net als Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ziet Van Ranst kinderen niet als het grote probleem in deze epidemie. “Ze dragen ook bij, net als de volwassenen”, legt Van Ranst uit. Ook Van Gucht sluit zich daarbij aan, al is de rol van kinderen in deze epidemie nog steeds voer voor debat. "Virologisch gezien produceren ze wel virus en scheiden ze dat ook uit. Maar aan de andere kant is de rol van kinderen in het geheel van de besmettingen vrij beperkt. We zijn er nog niet helemaal uit."

Hoewel kinderen dus nog steeds niet gezien worden als de motor van de epidemie, moeten er nu toch ook daar maatregelen genomen worden. “Doordat deze epidemie een enorme omvang heeft genomen, sijpelt het virus in alle groepen door en moet je het dus in alle groepen onder controle proberen te krijgen", zegt Van Ranst. En de verlenging van de herfstvakantie is één van de maatregelen die daartoe moet bijdragen. Van Gucht benadrukt wel dat het belangrijk is dat kinderen die herfstvakantie veilig doorbrengen. "Hou ze in het oog", roept hij op. 

Van Ranst ziet dat vele scholen het de laatste tijd, door de grote verspreiding van het virus, moeilijk krijgen om open te blijven. Leerkrachten vallen uit en klassen moeten in quarantaine doordat leerlingen en/of leerkrachten risicocontacten hebben gehad. Hij hoopt dat de verlengde herfstvakantie dit probleem wat kan oplossen: "Dat is een alarmsignaal, dat je met deze reset kan oplossen".

Bekijk hier het volledige gesprek met viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen