Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Wit-Russen opnieuw massaal op straat tegen president Loekasjenko, politie zet flitsgranaten in

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk en andere steden zijn opnieuw tienduizenden demonstranten de straat op gegaan. Al voor de elfde zondag op rij protesteren ze tegen president Loekasjenko en de omstreden presidentsverkiezingen van begin augustus. De oppositie heeft Loekasjenko een ultimatum gesteld: voor middernacht vanavond moet hij zijn ontslag aankondigen, anders gaat het hele land in staking, wordt er gedreigd. De politie dreef de demonstranten uiteindelijk uiteen met flitsgranaten.

Al bijna drie maanden wordt er dagelijks betoogd tegen president Aleksandr Loekasjenko en zijn omstreden verkiezingsoverwinning.  Vooral op zondag verzamelt altijd een enorme massa volk. Ook vandaag trokken vele tienduizenden Wit-Russen door de straten van Minsk en andere steden om het ontslag van Loekasjenko te eisen.

Volgens de oppositie zelf daagden er 200.000 mensen op. Daarmee zou het de grootste betoging ooit zijn tegen het regime van Loekasjenko. In elk geval is de grote opkomst een opsteker voor de oppositie. Die had een ultimatum uitgevaardigd tegen Loekasjenko: voor middernacht moet hij zijn ontslag aankondigen, alle politieke gevangenen vrijlaten en stoppen met het gebruik van geweld tegen de betogers.

Flitsgranaten en rubberkogels

Dat Loekasjenko niet zomaar zal opstappen, is al langer duidelijk, en beseffen de demonstranten intussen allicht ook. Maar ook het gebruik van geweld lijkt voorlopig niet af te nemen. De betoging in Minsk ontaardde op het eind opnieuw in confrontaties met de politie, waarbij de ordetroepen flitsgranaten gebruikten om de betogers te verwarren en uiteen te drijven.

Er zijn ook beelden van mannen met wondes van rubberkogels en er zijn zelfs berichten van geweerschoten, maar die zijn voorlopig niet bevestigd. Het Wit-Russische ministerie van Defensie zegt dat het de berichten onderzoekt. Eerder dreigde het regime van Loekasjenko al met het gebruik van echte kogels. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de protesten een "terroristische dreiging" aan het worden.

De betoging verliep verder zoals het er iedere zondag aan toegaat: het centrum van Minsk was volledig afgesloten voor verkeer, alle toegangswegen waren door het leger en de politie geblokkeerd. Ook de meeste metrostations waren afgesloten en het mobiele internet werd voortdurend onderbroken.

Tientallen demonstranten zijn opgepakt en ook zeker twee Wit-Russische journalisten werden nog voor de betoging gearresteerd. Intussen zijn er nog nauwelijks journalisten die in Wit-Rusland hun werk kunnen doen en kritisch kunnen berichten over de protesten.

(Lees voort onder de afbeelding.)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ultimatum

Het ultimatum van de gevluchte oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja aan Loekasjenko loopt vanavond om middernacht af. Vanaf morgen zou er dan volgens Tichanovskaja een grote staking moeten uitbreken.

Toch zal de vraag zijn hoeveel mensen effectief durven mee te doen aan de staking. Veel werknemers hebben schrik om hun werk te verliezen als ze staken of vrezen andere represailles. Bij een vorige staking, kort na de verkiezingen van 9 augustus, legden heel wat arbeiders in fabrieken en journalisten van staatsmedia het werk neer. Velen werden vervangen door andere werkkrachten. Uiteindelijk bloedde de staking langzaam dood.

Meest gelezen