17 leerlingen van een klas besmet in Deinze: "Piek ligt hoog, hoog tijd dat we even afstand nemen"

In een zesde leerjaar van een school in Deinze zijn 17 van de 26 leerlingen besmet met het coronavirus. Alle maatregelen zijn gevolgd, er is niet 1 duidelijke bron van besmetting. Alle kinderen raakten in 10 dagen tijd besmet. Voor de directie is de verlenging van de herfstvakantie een opluchting. "Ik zou nog blijer zijn als de strenge maatregelen nog vroeger konden starten."

De eerste melding kwam van de leerkracht van het zesde leerjaar, zegt directrice Karin Delbaere van basisschool Leernest. De leerkacht werd zelf gewaarschuwd dat ze een hoogrisicocontact gehad. Maar omdat ze altijd afstand hield en een mondmasker droeg, vormde ze een laag risico voor besmetting van de kinderen. De leerkracht bleef thuis en werd vervangen. Een paar dagen later in het weekend kreeg de school van drie leerlingen te horen dat ze ziek waren. Bij een van die leerlingen was ook een papa ziek thuis. Omdat er dan 3 kinderen in 1 klas besmet bleken, besliste het CLB dat de hele klas moest thuis blijven. In de daaropvolgende dagen kwamen er steeds meer positieve meldingen bij, tot 17 na 10 dagen. 

Besmettingsbron niet aanwijsbaar

Omdat verschillende leerlingen tijdens het weekend 'vrij konden bewegen', legt de directrice uit, kunnen ze buiten de school de besmetting opgelopen hebben. De leerkracht is een mogelijke bron, maar er bleken ook ouders besmet die het virus hadden opgelopen op het werk. Een duidelijke bron is niet aan te wijzen. De besmetting bleef tot nu toe beperkt tot het zesde leerjaar. De broers en zussen van besmette leerlingen bleven ook thuis in quarantaine.

Hoogtijd om in te grijpen

"Er zijn scholen in de omgeving waar het niet tot 1 klas beperkt blijft", weet de directrice. "De piek ligt hoog, het is hoogtijd dat we eventjes afstand nemen." Ze is dan ook erg opgelucht dat de herfstvakantie verlengd wordt tot en met 11 november. Maar de scholen mogen volgens haar ook deze week al sluiten: "Ik zou nog blijer zijn als het al vroeger kon starten. Er vallen nu ook veel leerkrachten uit die in quarantaine moeten gaan, en dan kan je een school niet meer organiseren." 

Verrast dat zoveel kinderen besmet zijn

De directrice was verrast dat er zoveel leerlingen ziek zijn geworden. "Toen we de kinderen naar huis hebben gestuurd, zijn ze hier al huppelend vertrokken, want ze hadden geen symptomen." Karin Delbaere vindt het ook opvallend dat het om zoveel kinderen gaat. In andere scholen zijn veel leerkrachten ziek geworden. Dat bleef in deze school beperkt tot 2.

Meest gelezen