Leuvense middelbare scholen stappen over op deeltijds afstandsonderwijs in 2e en 3e graad

Hoewel de Leuvense coronacijfers lager liggen dan in andere grote steden, heeft het Leuvense stadbestuur samen met de middelbare scholen beslist om na de verlengde herfstvakantie over te stappen op deeltijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad. 

"We willen in Leuven de coronacijfers zo laag mogelijk houden en daarom is het belangrijk dat we met verschillende partners slimme maatregelen treffen die een verschil maken en houdbaar en haalbaar zijn voor iedereen", zegt burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A). "In Leuven hebben we meer dan 13.000 scholieren die elke dag vanuit de ruime regio naar school komen. Deze leerlingen willen we door gedeeltelijk afstandsonderwijs meer spreiden.  Dat moet leiden tot minder contacten, minder drukte op het openbaar vervoer en het openbaar domein, en dus minder verspreiding van het virus. Als we de scholen het hele schooljaar willen openhouden, is dit een noodzakelijke beslissing.”

12 en 13 november volledig afstandsonderwijs

De twee dagen na de verlengde herfstvakantie – donderdag 12 en vrijdag 13 november – volgen de tweede en derde graad volledig op afstand onderwijs. “Zo creëren we een aaneensluitende periode van zestien dagen waarop er minder schoolse fysieke contacten zijn”, zegt Ridouani. “Dat zal bijdragen om de besmettingscijfers af te remmen, en de druk wat van de scholen te halen.”

Scholen beslissen zelf hoe ze zich organiseren, praktijklessen kunnen zeker nog doorgaan op school 

Lalynn Wadera, Leuvense schepen (SP.A)

Vanaf 16 november zullen de secundaire scholen voor de tweede en derde graad dan afwisselend online en fysiek onderwijs voorzien. "De school beslist zelf hoe ze dat organiseert: per week, per halve week, per dag... ", zegt schepen Lalynn Wadera (SP.A).  "Scholen kunnen er ook voor kiezen om praktijklessen fysiek te laten doorgaan. Sommige lessen zoals automechanica of bepaalde kunstvakken kunnen moeilijk online doorgaan, daarvoor zullen leerlingen dus wel nog naar de school kunnen afzakken. Dit geldt tot aan de examenperiode. Die examens organiseren scholen op hun maat."

Meest gelezen