Videospeler inladen...

Benoeming Amy Coney Barrett aan Hooggerechtshof goedgekeurd: "Trump kan over het graf heen invloed uitoefenen"

In de Amerikaanse Senaat is de benoeming van Amy Coney Barrett als opperrechter in het Hooggerechtshof goedgekeurd. Ze wordt het negende lid en volgt de overleden rechter Ruth  Bader Ginsburg op. "President Donald Trump kan over het graf heen invloed blijven uitoefenen", zegt onze VS-correspondent Björn Soenens.

Op dik een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen vond de belangrijke stemming in de Senaat plaats: de goedkeuring van de benoeming van Amy Coney Barrett als opperrechter in het Hooggerechtshof, het hoogste rechtsorgaan van de VS. 

Coney Barrett staat bekend als een conservatieve rechter. Ze komt in de plaats van Ruth Bader Ginsburg, een progressieve rechter die op 18 september overleed. Het Hooggerechtshof telt voortaan 6 conservatieve rechters tegen 3 progressieve. Gezien de rechters voor het leven benoemd zijn, heeft dat verregaande gevolgen.

"Het is opmerkelijk en het is uitzonderlijk dat deze stemming op minder dan een week voor de presidentsverkiezingen gebeurt", zegt onze VS-correspondent Björn Soenens in "Het Journaal Laat". "De Republikeinen hadden na de dood van Bader Ginsburg de kans om een nieuwe rechter te benoemen en ze hebben een meerderheid in de Senaat."

Het is opmerkelijk en het is uitzonderlijk dat deze stemming op minder dan een week voor de presidentsverkiezingen gebeurt

Björn Soenens

"Politiek gezien is het onkies dat ze het doen, maar ze doen tegelijk niks onwettig door deze benoeming erdoor te sjezen. Dat is aan een recordtempo in vier weken tijd gebeurd met drie hoorzittingen."

Bekijk hier het gesprek met Björn Soenens in "Het Journaal Laat" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Invloed

"Deze benoeming is bijzonder belangrijk voor president Trump. Hij is een van de enige presidenten die 3 rechters in het Hooggerechtshof heeft kunnen benoemen in amper 1 ambtstermijn (na Neil Gorsuch in 2017 en Brett Kavanaugh in 2018, eveneens conservatieve rechters, red.).

Daarmee zal Trump een derde van het Hooggerechtshof hebben benoemd. "Zo stelt hij zijn erfenis voorbij zijn ambstermijn veilig. Hij kan over het graf heen invloed blijven uitoefenen met conservatieve rechters waardoor het Hooggerechtshof voor de komende twintig of dertig jaar een conservatieve meerderheid van 6 tegen 3 rechters heeft."

Trump stelt zijn erfenis voorbij zijn ambtstermijn veilig

Björn Soenens

Obamacare

Ook op de korte termijn kan de benoeming van Coney Barrett meteen gevolgen hebben. "Vanaf morgen is zij meteen rechter en beslist ze mee over een aantal rechtszaken die momenteel bij het Hooggerechtshof voorliggen. Op 10 november komt bijvoorbeeld een zaak voor over de afschaffing van Obamacare, de ziekteverzekeringswet."

"Misschien komt er over afzienbare tijd een zaak over het abortusrecht voor, waarbij zij de beslissende stem zou kunnen zijn om abortusrechten terug te schroeven. Op heel korte termijn kan haar invloed dus al reusachtig zijn."

Op heel korte termijn kan haar invloed dus al reusachtig zijn

Björn Soenens
Videospeler inladen...

Meest gelezen