Aandoenlijk briefje uit 1941 ontdekt in Sint-Jacobskerk Antwerpen: "We hadden het niet plezierig in ons leven"

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen is een briefje uit 1941 met een aandoenlijke boodschap ontdekt. Het zat verstopt in een luciferdoosje dat in een sluitsteen was weggemoffeld. "Als deze zoldering nog eens geschilderd zal worden, zullen wij niet meer tot deze aarde behoren", schreven de auteurs destijds neer.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Een tijdscapsule uit het begin van de Tweede Wereldoorlog in de vorm van een aandoenlijke brief die werklui destijds in de zoldering van de Sint-Jacobskerk in Antwerpen hebben verstopt: dat is wat een arbeider recent heeft ontdekt, zo meldt de stad op Instagram. 

(Lees verder onder de foto)

De brief is gedateerd op 21 juli 1941 en ondertekend door vier mannen: John Janssen, Jul Gyselinck, Louis Chantraine en Jul Van Hemeldonck. Hij zat verstopt in een luciferdoosje dat was weggemoffeld in een sluitsteen, een ornament dat de punten van gewelven met elkaar verbindt. Als briefpapier kozen de auteurs voor de achterzijde van twee activiteitenbonnen van de toenmalige dienst der stadsgebouwen.

(Lees verder onder de foto)

De boodschap van de vier werklui is zonder meer aandoenlijk. "In 't jaar 1941 word (sic) de zoldering der kerk gelijmd met een rollende stelling van 26 meters hoog, voor den dienst stadsgebouwen", staat te lezen. "Als die zoldering nog eens geschilderd zal worden, zullen wij niet meer tot deze aarde behoren."

Geniet vol op van 't leven, neemt bijtijds een ander vrouwtje, voor degene die getrouwd zijn pas op 't huis!!!

"Wij moeten onze nakomelingen zeggen dat wij het niet plezierig in ons leven gehad hebben. Twee oorlogen hebben wij medegemaakt, een in 1914 een in 1940, dat kan nog al tellen he!!! Wij staan hier te werken zwart van den honger, tot den laatsten cent persen zij ons af om een weinig eten."

(Lees verder onder de foto)

"Ik geef onze nakomelingen den goede raad als het nog eens oorlog word (sic) in de levensloop zorgt goed, voor een voorraad in huis, zoo als rijst, koffie, bloem, tabak, tarwe, graan voor u in 't leven te houden!!! Geniet vol op van 't leven, neemt bijtijds een ander vrouwtje, voor degene die getrouwd zijn pas op 't huis!!! Salut mannen!!!"

Bekijk hier de Instagrampost van stad Antwerpen:

Meest gelezen