Visit Flanders

Brussels stripmuseum ziet toekomst somber in

Het Belgisch Stripcentrum in Brussel, ook wel bekend als het stripmuseum, vreest het ergste. De nieuwe, gedwongen sluitingsperiode, één van de maatregelen van de Brusselse regering, zou wel eens de doodsteek kunnen betekenen voor de instelling.

Het stripmuseum in Brussel gaat vanaf vandaag, maandag, op slot. Net als alle andere musea in het Brussels Gewest. De gedwongen sluiting is één van de maatregelen van de Brusselse regering om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het museum vreest dat deze tweede lockdown wel eens fatale gevolgen zou kunnen hebben, want het krijgt weinig of geen subsidies.

Slechte verrassing

"Voor ons komt dit als een slechte verrassing", zegt Tine Anthoni van het Stripmuseum. "Na de eerste gedwongen sluitingsperiode zijn we er opnieuw met volle moed ingevlogen met onder andere een coronaproof parcours door het museum en een tentoonstelling over de Spaanse striptekenaar Juanjo Guarnido. Die was vooral bedoeld om binnenlandse bezoekers te lokken. Maar de zomer was niet geweldig. Er waren veel minder bezoekers want de buitenlandse toeristen lieten Brussel duidelijk links liggen", vertelt Anthoni.

Tickets

"Wij moeten het in tegenstelling tot veel andere musea doen met weinig of geen subsidies. Ons museum moet het hebben van de ticketverkoop. Als die wegvalt wordt het voor ons moeilijk", waarschuwt Anthoni. "Wij gaan bij een aantal overheden aankloppen voor hulp, maar of dat iets zal opleveren is niet zeker."

Het begint voor ons moeilijk te worden want wij leven van het aantal bezoekers, niet van subsidies

Tine Anthoni, Stripmuseum Brussel

Virtueel museum

"Tijdens de eerste lockdown hebben we onszelf omgetoverd tot een virtueel museum, met heel veel online activiteiten zoals een dagelijks stripnieuws. Dat gaan we nu niet meer kunnen herhalen, zegt Anthoni met spijt. "We gaan nu eerst en vooral de koppen bij elkaar steken en zien wat we kunnen doen. Ik raad de mensen aan om onze onlinekanalen in het oog te houden." Het Brusselse stripmuseum opende zijn deuren op 6 oktober 1989. Het is in normale jaren, met 200.000 bezoekers, één van de toeristische topattracties in onze hoofdstad.

Meest gelezen