Brusselse daklozen krijgen attest van niet-huisvesting: "Voor daklozen is het geen kwestie van keuze"

Vanaf vandaag zullen aan daklozen in de Brusselse straten symbolische "attesten van niet-huisvesting" worden uitgedeeld door veldwerkers, mobiele teams en de spoeddiensten van de ziekenhuizen Sint-Jan en Sint-Pieters. 

De daklozen in het Brussels Gewest krijgen van de hulporganisaties een symbolisch "attest van niet-huisvesting".  Er is in de opvang momenteel weinig of geen plaats om de daklozen op te vangen. Sommige mensen moéten daardoor de nacht op straat doorbrengen. Maar daarmee overtreden ze eigenlijk de coronaregels. Met het attest, dat overigens geen juridische waarde heeft, willen de daklozenorganisaties de aandacht vestigen op dat probleem.

1.000 opvangplaatsen

"We schatten dat er momenteel ruim 4.000 daklozen leven in de 19 Brusselse gemeenten", zegt Marie-Anne Robberecht van de daklozenorganisatie Samusocial. "Maar in de acht opvangcentra die nu open zijn, tellen we maar 1.000 plaatsen. Heel wat mensen moeten dus de nacht op straat doorbrengen". Dat zorgt voor problemen, want als de daklozen de nacht op straat doorbrengen overtreden ze eigenlijk het nachtelijk uitgaansverbod dat in Brussel geldt. 

Er zijn momenteel 1.000 plaatsen in de opvang voor ruim 4.000 daklozen. Veel mensen moéten dus de nacht op straat doorbrengen.
Marie-Anne Robberecht, VZW Samusocial

Tolerantie

Samusocial had maandag een virtueel contact met de Brusselse politiezones. Daar is afgesproken dat de politie tijdens de nachtklok (tussen 22 en 6 uur)  tolerant zal zijn naar de daklozen toe. "We hebben al 2.500 attesten gedrukt. Die worden vanaf vandaag, maandag, uitgedeeld aan de daklozen. Ze hebben geen juridische waarde, maar vestigen vooral de aandacht op de problematiek van de daklozen. We hopen wel dat de politie op basis van de attesten begrip zal tonen", besluit Marie-Anne Robberecht.

Meest gelezen