Videospeler inladen...

Chilenen kiezen in referendum massaal voor nieuwe grondwet

De Chilenen hebben gisteren in een referendum massaal voor een nieuwe grondwet gestemd. Uit de bijna definitieve resultaten, met zo'n 99 procent van de stembureaus geteld, blijkt dat ruim 78 procent voor gestemd heeft. Ongeveer de helft van de stemgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. 

In de Chileense hoofdstad Santiago verzamelden tienduizenden euforische Chilenen zich op verschillende pleinen, onder meer op de Plaza Italia, om te vieren dat de nieuwe grondwet werd goedgekeurd.

De Chileense president Sebastián Piñera riep als reactie op de uitslag in een televisietoespraak op voor "eenheid" van het land. "Tot nu toe heeft de grondwet ons verdeeld. Vanaf vandaag moeten we allemaal samenwerken zodat de nieuwe grondwet een plaats van eenheid, stabiliteit en toekomst wordt", aldus Piñera . 

(Lees verder onder de foto)

De Chileense president Sebastián Piñera
AFP or licensors

Het land met meer dan 14 miljoen stemgerechtigden moet het nu nog doen met een grondwet uit de tijd van de militaire dictatuur van Augusto Pinochet, die van 1973 tot 1990 aan de macht was.

De stemming kwam er een jaar nadat meer dan een miljoen mensen de straat opgingen in hoofdstad Santiago uit protest tegen een kleine verhoging van de openbaarvervoertarieven. Bij daaropvolgende sociale onrust tegen de sociaaleconomische ongelijkheid in het Zuid-Amerikaanse land vielen dertig doden en duizenden gewonden.

"Plein van de waardigheid"

Plaza Italia vormde vorig jaar het epicentrum van deze protesten en werd door de demonstranten toen omgedoopt tot "Plaza de la Dignidad", het "Plein van de waardigheid". Het is dan ook erg symbolisch dat de goedkeuring van de nieuwe grondwet op deze plaats wordt gevierd. Op het plein hebben de demonstranten ook een enorm spandoek opgehangen waar “waardigheid zal een gewoonte worden” op staat geschreven. Zo wordt de strijd van vorig jaar en de daarbij horende eisen niet vergeten. 

(Lees verder onder de foto)

Plaza Italia
AFP or licensors

Een van de eisen van de betogers was een nieuwe grondwet. Volgens de betogers staat de grondwet van Pinochet net sociale hervormingen in de weg. Vorig jaar gaf president Piñera dan toe en beloofde een referendum. 

Kiezers kregen ook de vraag voorgelegd of die er moet komen en zo ja, wie die moet gaan opstellen. Dat kan een groep van parlementariërs en burgers zijn, of een zogenoemde conventie bestaande uit 155 burgers. De Chilenen kozen overtuigend voor het laatste, de conventie van burgers die voor de helft uit mannen en de helft uit vrouwen moet bestaan. 

De burgers die uiteindelijke de grondwet zullen schrijven, worden in april verkozen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen