De nummer 2 van het regime van Saddam Hoessein in Irak, Izzat Ibrahim al-Douri, is overleden

Volgens medestanders is Izzat Ibrahim al-Douri, een van de belangrijkste medestanders van voormalig dictator Saddam Hoessein, overleden. Al-Douri poogde ondergronds het verzet tegen de VS te leiden en sloot daarbij een alliantie met de islamistische terreurgroep IS.

Het nieuws van het overlijden van al-Douri is op Twitter bekendgemaakt door Raghad, een van de dochters van Saddam Hoessein. Nadien is het bevestigd door de nu verboden Baath-partij van de voormalige leider van Irak. Er waren al eerder berichten dat al-Douri gedood zou zijn, maar die waren telkens ontkend door zijn medestanders.

Izzat Ibrahim al-Douri was 78. Hij kwam uit dezelfde streek (Tikrit) en hetzelfde stamverband van Saddam Hoessein en rees samen met hem op in de kaders van de Arabisch-nationalistische en socialistische Baath-partij die in 1968 na een staatsgreep aan de macht kwam in Irak. Zijn dochter was een tijdlang getrouwd met Uday, de oudste zoon van Saddam Hoessein.

Als jullie Halabja vergeten zijn...

Een waarschuwing van al-Douri aan de Koerden na de nederlaag in de oorlog om Koeweit

Al-Douri werd vicevoorzitter van de Revolutionaire Commandoraad en was vicepresident onder Saddam Hoessein. Hij werd beschouwd als de loyale nummer 2 achter Saddam en tegelijk diens ijzeren vuist. Zo zou hij de gifaanval op de Koerdische stad Halabja bevolen hebben, waarbij duizenden burgers werden gedood in 1988. Nadien speelde hij ook een rol bij de bezetting van Koeweit in 1990 en na de nederlaag in de Golfoorlog sloeg hij op erg wrede wijze de revoltes van "Moeras-Arabieren" en sjiieten in het zuiden van Irak en de Koerden in het noorden neer.

Leider van de soennitische rebellie in Irak

Na de val van Saddam Hoessein door de Amerikaans-Britse invasie van 2003 was al-Douri een van de weinige leiders van het regime die uit handen van de VS en de nieuwe machthebbers in Irak kon blijven en dat ondanks een hoge losprijs die de Amerikanen op zijn hoofd hadden gezet. In het beroemde Amerikaanse kaartspel met topfiguren van het regime was al-Douri overigens "klaverenkoning". Toen Saddam gevat en opgehangen werd, riepen de "baathisten" al-Douri uit tot zijn opvolger. 

Al-Douri was de leider van een van de belangrijkste pro-Saddamgroepen van opstandelingen die in de clinch gingen met de Amerikaanse troepen en het nieuwe Iraakse leger. Hij maakte daarbij  vooral gebruik van het ongenoegen van de soennitische stammen die na de val van Saddam de macht verloren hadden aan de sjiitische meerderheid in Irak. Als lid van de Naqshbandi, een van de grootste mystieke soefi-broederschappen in heel de islamitische wereld, smolt hij zijn Arabisch-nationalistische Baath-ideologie samen met de islam, wat Saddam eerder niet deed.

Toen de islamistische terreurgroep IS in 2014 een groot deel van Noord-Irak onder de voet liep, gebeurde dat grotendeels met de steun van de rebellen van al-Douri. De nederlaag van IS was er dan ook een voor al-Douri, die overigens al eerder ziek was. Met hem verdwijnt de laatste grote medestander van het regime van Saddam Hoessein.

Meest gelezen