Turkish Presidency

Erdogan wil boycot Franse producten: "Moslims in Europa behandeld zoals joden voor de oorlog"

De relaties tussen Frankrijk en Turkije worden met de dag slechter. De Turkse president Erdogan heeft opnieuw opgeroepen tot een boycot van Franse producten en heeft opnieuw straffe uitspraken gedaan over Frankrijk en Europa. Macron krijgt intussen de steun van steeds meer Europese leiders en van de Europese Commissie.

De voorbije dagen had de Turkse president Erdogan niet enkel zijn landgenoten, maar ook de moslimwereld in het algemeen al opgeroepen tot een boycot van Franse producten. Dat gaat telkens gepaard met scheldtirades tegen de Franse president Emmanuel Macron. Zo suggereerde Erdogan gisteren voor de tweede keer op enkele dagen dat Macron "mentaal onderzocht zou moeten worden" wegens zijn uitspraken over de islam.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vandaag gaat Erdogan nog een stapje verder en neemt hij de Europese Unie in het vizier. "De moslims in Europa worden nu behandeld zoals de joden voor de Tweede Wereldoorlog", luidde het. Het gaat dus niet enkel meer over Frankrijk, zo blijkt nu.

Aanleiding voor de heisa was een toespraak van president Macron bij de uitvaart van Samuel Paty, de geschiedenisleraar die onlangs door een moslimterrorist werd vermoord nabij Parijs omdat hij cartoons van de islamitische profeet Mohammed gebruikt zou hebben in de klas. 

Macron verdedigde de vermoorde leraar, maar ook de vrijheid van meningsuiting en de scheiding van godsdienst en staat, een heilig principe in de Franse republiek. Volgens Macron werd Paty vermoord omdat "islamisten onze toekomst willen afnemen", maar Frankrijk "zal onze cartoons niet opgeven". Voor veel moslims is het afbeelden van Mohammed en zeker cartoons taboe.

Frankrijk kan rekenen op steun van de andere Europese landen. De Italiaanse premier Giuseppe Conte noemt de uitspraken van Erdogan "onaanvaardbaar". De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas spreekt over "een nieuw dieptepunt" en de Nederlandse premier Mark Rutte verdedigt Frankrijk en de vrije meningsuiting en kant zich tegen extremisme. EU-president Charles Michel ergert zich aan de "provocaties en beledigingen" van Erdogan. Ook de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en Josep Borrell, de verantwoordelijke voor het buitenlands beleid van de EU, scharen zich achter Frankrijk.

Hoe zit dat met die Franse producten?

Frankrijk heeft de regeringen in het Midden-Oosten opgeroepen om die Turkse boycot niet te ondersteunen en volgens Parijs gaat die oproep uit van "een radicale minderheid". Vooralsnog is er geen duidelijk beeld van de situatie.

Correspondenten van de BBC maken melding van enkele supermarkten in Jordanië en de Golfstaten Qatar en Koeweit waar Franse schoonheidsproducten uit de rekken zijn gehaald. Op sociale media zijn een aantal oproepen om Franse producten te mijden, maar die zijn niet officieel. In de door de radicale islamitische Palestijnse groep Hamas gecontroleerde Gazastrook en in gebieden onder Turkse invloed in Libië en Syrië waren er anti-Franse betogingen. In Libanon -waar veel Franse hulp snel toestroomde na de zware explosie van een tijd geleden- kwam niemand opdagen op een geplande betoging.

Erdogan krijgt wel steun van de Pakistaanse premier Imran Khan. Die beschuldigde Macron ervan "dat hij de islam aanvalt zonder die te begrijpen'. Imran Khan staat in eigen land ook onder druk van radicale islamisten en zijn aanvankelijke populariteit begint af te kalven. 

De relaties tussen Frankrijk en Turkije -en Macron en Erdogan- zijn al veel langer slecht. Beide landen lopen elkaar voor de voeten in Syrië en Libië, waar ze andere kampen steunen. Parijs schaarde zich in de Grieks-Turkse rel over de Middellandse Zee duidelijk aan de kant van Athene en -mede door de grote Armeense diaspora in Frankrijk- staan Fransen en Turken ook tegenover elkaar in het conflict in Nagorno-Karabach waar Ankara Azerbeidzjan tegenover Armenië steunt. De omvorming van het beroemde monument Hagia Sophia tot moskee in Istanbul is in Europa ook erg slecht gevallen. (Lees verder onder de foto).

Franse en Griekse marineschepen op patrouille in de oostelijke Middellandse Zee.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

EU en Turkije hebben nauwe handelscontacten

Als het tot een wederzijdse boycot tussen Frankrijk en Turkije komt of bij uitbreiding met de hele EU, kan dat wel gevolgen hebben. Zo hebben de Unie en Turkije een douane-unie, wat het handelsverkeer vergemakkelijkt. De EU is dan ook de grootste handelspartner van Turkije.

Volgens het Turkse ministerie van Handel voerde Turkije in 2018 voor 84 miljard dollar producten uit naar de EU. Het gaat dan vooral om machines, voertuigen, elektrische apparaten, textiel en fruit en groenten. Omgekeerd kochten de Turken voor 81 miljard dollar goederen in Europa. De handel tussen Frankrijk en Turkije is goed voor 14 miljard dollar, toch wel een belangrijk deel. Frankrijk voert vooral machines, onderdelen voor kerncentrales, chemische en farmaceutische producten en vliegtuigen uit naar Turkije.

De rel is dan wel vervelend voor luxemerken zoals Dior en warenhuisketens zoals Carrefour, dat sterk aanwezig is in Turkije. Dat alles wil nog niet zeggen dat er een handelsoorlog dreigt. Economisch zijn beide kampen te zeer verstrengeld. De vraag uit de EU was de voorbije decennia de motor achter de Turkse economische opgang en -bij uitbreiding- ook van de populariteit van Erdogan in eigen land. Zowel Frankrijk als Turkije zijn overigens zwaar getroffen door het coronavirus. 

Meest gelezen