Gaat ook Vlaanderen voor strengere maatregelen? Vanavond extra ministerraad

De Vlaamse regering organiseert vanavond een extra ministerraad om te beslissen over eventuele bijkomende coronamaatregelen. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gezegd. Gisteren en vandaag overlegt de Vlaamse regering met de virologen, de gouverneurs en met verantwoordelijken uit het economische leven.

Afgelopen weekend hield Jan Jambon de boot nog wat af in "De zevende dag". "Ik ga toch ook niet nu al mijn huis beginnen te blussen, omdat er misschien volgende week een brand uitbreekt", waarschuwde hij voor een opbod aan strenge maatregelen.

Gisteren leek hij zijn koers enigszins bij te sturen. "De cijfers blijven ongunstig evolueren en de voorbije uren hebben de virologen bijkomende adviezen geformuleerd. Ook de gouverneurs signaleren dat er lokaal bijkomende problemen opduiken", laat Jambon weten. "We volgen de ontwikkelingen van uur tot uur op en zullen alles blijven doen wat nodig is om de verdere verspreiding van het virus in te dijken."

Premier Alexander De Croo (Open VLD) reageert positief. "We mogen ons als land niet laten verdelen in de strijd tegen het virus. We zullen het virus maar verslaan als we allemaal samen doen wat nodig is", aldus De Croo.

Ook de burgemeesters van de gemeenten uit de Vlaamse Rand rond Brussel zaten gisteren bijeen. Zij zijn vragende partij voor strengere maatregelen, maar volgens burgemeester Tim Vandenput (Open VLD) van Hoeilaart zijn ze het onderling niet eens over welke maatregelen nodig zijn. Alle sportieve en culturele evenementen verbieden? De nachtklok uitbreiden? De burgemeesters kijken naar de provinciegouverneur voor antwoorden. Gouverneur Jan Spooren van Vlaams-Brabant laat weten dat hij samenzit met de burgemeesters uit zijn provincie.

Ook in West-Vlaanderen weerklinkt de roep om verstrenging luider. Provinciegouverneur Carl De Caluwé heeft gisteren nog met de West-Vlaamse burgemeesters overlegd. Ook hier wordt gedacht aan het uitbreiden van de nachtklok, horen we. In Oost-Vlaanderen is er eveneens overleg tussen gouverneur Carina Van Cauter en de burgemeesters over eventuele bijkomende maatregelen. 

Om 18 uur volgt er dan een extra ministerraad waarop de Vlaamse regering knopen moet doorhakken.

Michaël Van Droogenbroeck blikt vooruit naar de ministerraad. Bekijk het gesprek in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Tim Vandenput (Open VLD) in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen