Het Berrefonds wil tegen december meer dan 2000 zelf gebreide sjaals verzamelen

"Het Berrefonds" organiseert in december voor het eerst een "Koesterweek".  De vzw trekt dan met een caravan door heel Vlaanderen en hoopt om dan massaal veel sjaals te kunnen uitdelen aan mensen die letterlijk een warme knuffel nodig hebben. 

Het Berrefonds is een vzw die 11 jaar geleden in Antwerpen werd opgericht voor gezinnen die een kind(je) verliezen. Jaarlijks deelt de organisatie meer dan 1.250 gratis koesterkoffers uit via ziekenhuizen, begrafenisondernemers, politiediensten en andere zorgprofessionals. 
In december organiseren ze voor het eerst een Koesterweek.

"Aan iemand die rouwt, wil je vooral een dikke knuffel geven en zeggen dat je er bent voor die persoon", vertelt Christine Vandenhole, directeur van het Berrefonds op Radio 2 Antwerpen. "Dat heeft ons geïnspireerd om in coronatijden een ander soort van knuffel te bedenken. Zo zijn we op het idee gekomen om aan iedereen die handig is te vragen een sjaal te breien, haken of naaien. Die sjaal nemen we dan mee tijdens onze koesterweek om uit te delen."

De bedoeling is dat die sjaals terechtkomen bij gezinnen, ouders en grootouders die een (klein)kind(je) missen, maar ook om af te geven aan iemand die je kent en van wie je weet dat hij/zij verdriet heeft om het overlijden van een kind(je). "Tijdens onze Koesterweek geven we naast de sjaal ook een paar zinnetjes mee die perfect zijn om een gesprek op gang te brengen met iemand die het moeilijk heeft."

Breien in eigen bubbel

Oorspronkelijk was het de bedoeling om bijeenkomsten te organiseren om samen te breien, maar daar steekt corona een stokje voor. "Gelukkig kan je gezellig en veilig breien, haken of naaien in eigen bubbel", voegt Christine Vandenhole er nog aan toe. "Het belangrijkste is dat de sjaal helemaal zelf én met liefde gemaakt is."

Wie een sjaal klaar heeft, mag die binnenbrengen bij Veritas. Het Berrefonds hoopt om meer dan 2000 sjaals te kunnen inzamelen, zodat er voldoende zijn om in elke stad die ze bezoeken tijdens de koesterweek uit te delen. Die week start op zondag 13 december in Antwerpen.

Meest gelezen