Radio 2

Hevige corona-uitbraak in WZC Sint-Jozef in Gent: 51 mensen positief

In het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Gent zijn 31 bewoners en 20 personeelsleden besmet met corona. De meeste zieken hebben voorlopig milde symptomen, 1 bewoner is er erg aan toe. “Dit is een grote ontnuchtering”, klinkt het bij Sint-Jozef. 

Afgelopen vrijdag zijn alle 263 bewoners en personeelsleden van het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Gent getest. Ongeveer 1 op de 5 blijkt besmet te zijn met corona. “Op dit moment is één bewoner echt ziek”, verduidelijkt directeur Wonen en Zorg Johan Banneel . “De overige bewoners hebben gelukkig geen of slechts lichte symptomen.” In het woonzorgcentrum wordt nu, in overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid en het nabijgelegen AZ Sint-Lucas, een speciale corona-afdeling opgezet.

Organisatorisch en ethisch op de proef

“De echte uitdaging is nu om met een uitgedund personeelsbestand goed werk te blijven leveren”, benadrukt Banneel. Door de uitbraak werd onmiddellijk het noodplan, dat tijdens de 1e golf werd uitgewerkt, geactiveerd. Maar nu zal men toch heel goed moeten puzzelen. “Deze uitbraak is een crisis die ons op alle vlakken op de proef stelt, uiteraard organisatorisch maar ook ethisch”, aldus algemeen directeur Wouter Sonneville. “Hoe gaan we om met afzondering voor personen met dementie? Hoe grijpen we in op de bezoekregeling en wat heeft dit als gevolg voor de cliënt en zijn netwerk? Laten we besmette medewerkers al dan niet werken?”

Beperkte bezoekregeling

De uitbraak heeft ook gevolgen voor de bezoekregeling. Zo zal het WZC die tijdelijk terugschroeven. Een familielid kan éénmaal per week op bezoek voor slechts 1 uur. Na 2 weken volgt een evaluatie.

Meest gelezen