Stad Gent

Extra "Gentse Feesten"-vuilnisbakken tegen coronavuil in Gentse binnenstad

Afvalophaler Ivago installeert 15 extra vuilnisbakken in het centrum van Gent, vooral om het afval van afhaalmaaltijden de baas te kunnen. "We zetten de extra vuilniskorven normaal gezien enkel in tijdens drukke periodes, zoals de Gentse Feesten." 

Wie afgelopen weekend in het centrum van Gent was, heeft de overvolle vuilnisbakken wellicht gezien. Verpakkingen en overschotten van afhaalmaaltijden belandden niet in de vuilnisbak, maar wel erop of ernaast. "Het gaat voornamelijk om verpakkingsafval van grote fastfoodketens", merkte Koen van Caimere van Ivago op.  "Niet om afhaalmaaltijden van kleinere restaurants."

Dit doet pijn aan de ogen.  Ik roep dus iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen

schepen Bram Van Braeckevelt (Groen)

Feestelijke vuilnisbakken

Om te voorkomen dat de stedelijke vuilnisbakken opnieuw uitpuilen en afval daardoor op straat belandt, gaat Ivago morgen tot 15 extra vuilniskorven plaatsen op drukke plekken in Gent. "De korven zijn voorzien van een vlagje en worden normaal ingezet tijdens noodsituaties of grote evenementen, zoals de Gentse Feesten. Vanaf morgen kan je ze terugvinden in de winkelcentra en de voetgangerszone. Op deze manier hopen we dat er minder zwerfafval op straat komt te liggen"

Daarnaast gaat Ivago de vuilnisbakken ook extra legen. "We gaan aan de ochtendploeg vragen om de vuilniskorven kort na de middag nog even te legen, zodat we zonder problemen de namiddag en de avond doorkomen." Door corona zijn ze genoodzaakt om hun dienstverlening terug te schroeven en de namiddag- avondploeg tijdelijk stil te leggen. Zo blijft er steeds gezond personeel beschikbaar om de huisvuilophaling en openbare netheid te garanderen. 

Verantwoordelijkheid van burger en restaurant

Van Caimere rekent ook op de medewerking van de burgers. "Is de afvalkorf vol? Gooi je afval in een andere, lege vuilnisbak of neem het naar huis." Daarnaast vindt hij dat niet enkel de burgers hun verantwoordelijkheid voor een propere stad moeten opnemen, maar ook de fastfoodketens zelf. "Zoals elke burger, moeten ook zij het voetpad voor hun deur netjes houden."

De politie voert geen extra controles uit, aangezien het gaat om afval dat rond de vuilnisbakken opgestapeld werd. Wie betrapt wordt op sluikstorten, krijgt wel gewoon een GAS-boete. 

Meest gelezen