Videospeler inladen...

Kempense ziekenhuizen trekken aan de alarmbel: "We hebben nu al coronabedden te kort"

Het ziekenhuisnetwerk Kempen maakt 230 extra bedden klaar voor COVID-patiënten in Geel, Herentals, Turnhout en Mol. "We creëren zo snel mogelijk volledig nieuwe COVID-afdelingen. We hebben nu al bedden tekort", zegt Rudy Van Ballaer, coördinator van Ziekenhuisnetwerk Kempen op Radio 2 Antwerpen.

"De situatie is ernstig en kritiek in de Kempen. Op dit moment is 81 procent van de bedden voor COVID-patiënten op intensieve zorg gevuld. Bij de niet-intensieve COVID-patiënten zitten we aan een overbezetting van 106 procent. Dat wil zeggen dat er dus nu al bedden te kort zijn", zegt Rudy Van Ballaer van Ziekenhuisnetwerk Kempen in Start Je Dag. "Het was bovendien een zeer druk weekend voor onze ziekenhuizen. Na de corona-uitbraak in het ziekenhuis in Mol zijn alle dringende opnames daar doorgeschoven naar de ziekenhuizen van Herentals, Geel en Turnhout. Vanmiddag weten we of Mol opnieuw patiënten mag opnemen. Dat zou de druk wat kunnen verlichten in ons netwerk."

Eind deze week zouden we de cijfers van deze lente kunnen overschrijden en dat is heel slecht nieuws

Rudy Van Ballaer, Ziekenhuisnetwerk Kempen

Snel 230 bedden extra

De ziekenhuizen van Herentals, Geel, Mol en Turnhout creëren intussen nieuwe afdelingen enkel en alleen voor coronapatiënten. "In onze vier ziekenhuizen komen er deze week nog meer dan 230 extra bedden op nieuwe COVID-afdelingen. Ik voorspel dat er deze week nog meer besmette patiënten zullen bijkomen. De overheid verwacht dat we tegen 2 november in fase 2A zitten met 60 procent van de bedden op intensieve zorg voor corona. In de praktijk zitten we daar nu in de Kempen al ruim over. Als ik de cijfers nu zie, dan gaan we de piek van het voorjaar qua opnames overschrijden en dat is heel slecht nieuws."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen