Foto: Unsplash

Kerken Meerhout en Laakdal willen zee van brandende kaarsen: "Troostplekken voor wie niet fatsoenlijk afscheid kon nemen van geliefde"

De parochies van Meerhout en Laakdal roepen iedereen op om tijdens de Allerheiligenperiode een kaarsje te komen branden aan een kerk of een kapel in een van beide gemeenten. Met de zee van brandende lichtjes willen ze mensen die iemand verloren zijn in deze coronaperiode een hart onder de riem steken. "Iemand verliezen is verschrikkelijk en in deze tijden is het extra zwaar", klinkt het.

"We hebben ondervonden dat veel mensen het moeilijk hebben in deze coronatijd", zegt André Van Genechten van de Pastorale Eenheid Heilige Norbertus. "Mensen voelen zich eenzaam, maar het ergste is natuurlijk als ze afscheid moeten nemen van een geliefde. Wie achterblijft, voelt zich verweesd omdat ze niet fatsoenlijk afscheid konden nemen." Dat bracht de parochies op het idee om een oproep te lanceren. Iedereen wordt gevraagd om van vrijdag 30 oktober tot en met 2 november een noveenkaars of een andere kaars te komen zetten aan de kerken en kapellen in Meerhout en Laakdal.  

We mogen elkaar niet fysiek ontmoeten maar met onze actie willen we mensen op een andere manier samen brengen.

André Van Genechten van de Pastorale Eenheid Heilige Norbertus

De kaarsen moeten samen een zee van lichtjes vormen. "Zo hopen we dat troostplekken ontstaan waardoor mensen op een waardevolle manier afscheid kunnen nemen van hun geliefde. In deze coronaperiode mogen we elkaar fysiek niet ontmoeten, maar met onze actie willen we mensen op een andere manier samen brengen." De actie lokt heel wat positieve reacties uit, ook van scholen die willen meedoen met hun leerlingen. 

Concreet willen de parochies tijdens het Allerheiligenweekend graag heel wat lichtjes zetten aan de kerken in Meerhout-Berg, Zitttaart, Gestel, Meerhout-Centrum (langs het pad naar de kerk),  Veerle-Centrum (op de muur langs de trappen), Veerle-Heide, Klein-Vorst en Eindhout. In Groot-Vorst worden kaarsen gezet aan de Sint-Jozefskapel en op het pad naar de pastorij. Ook aan volgende kapellen kan het: OLV Zeven Weeën Eindhout-Ham, Sint-Bavokapel Trichelhoek, de Lourdesgrot Klein-Vorst. 

Meest gelezen