Kinderboekenuitgeverij Clavis in Hasselt vernietigt 7.000 boeken waar Zwarte Piet in voorkomt

Kinderboekenuitgeverij Clavis in Hasselt geeft enkel nog sinterklaasboeken uit waar Zwarte Piet gewoon Piet heet. En Piet heeft geen kroeshaar meer en is vuil van het roet, niet zwart. De oude boeken met Zwarte Pieten zijn door de versnipperaar gehaald. “We moeten mee met de nieuwe tendens”, zegt uitgever en oprichter Philippe Werck van Clavis. Nooit eerder moest de uitgeverij boeken vernietigen. 

“Voor de bestaande sinterklaasboeken zijn er nieuwe tekeningen gemaakt en de tekst is ook aangepast”, zegt Philippe Werck. Nieuwe boeken worden enkel met roetpieten gemaakt. De boeken die we nog in stock hadden, komen niet meer in de handel en worden ook niet weggegeven. 

Druk

“Er zijn Nederlandse boekhandels die dreigen om geen enkel boek van ons meer te kopen, als we nog sinterklaasboeken drukken met zwarte pieten. Dus we staan onder druk om de boeken aan te passen. De discussie is nu al een aantal jaren aan de gang en we moeten mee in deze maatschappelijke trend”, zegt Philippe. 

Voor de bestaande boeken zijn de tekeningen aangepast en is de tekst veranderd

Het is de eerste keer dat Clavis boeken echt vernietigt. Oudere boeken vinden meestal een thuis in de jaarlijkse stockverkoop. De boeken die dan nog over blijven, schenkt Clavis aan bijvoorbeeld Sint-Vincentius. “In de eerste coronagolf hebben we duizenden boeken weg gegeven omdat we weten dat kinderen hun leesniveau snel achteruit gaat als ze enkele weken niet meer lezen”, zegt Philippe. 

“Maar met de sinterklaasboeken is het anders. Hier gaat het om een maatschappelijke discussie. En dan kan je ze niet meer aan verlaagde prijzen verkopen of zelfs weg geven.” 

Kinderen

Philippe is zelf opa van vier kleinkinderen. De jongste is 2,5 jaar oud. Ze zal nooit anders gekend hebben dan pieten die vuil zijn van de schoorsteen. “Kinderen liggen er minder van wakker dan volwassenen”, zegt Philippe. “Hoewel ik zelf geen graten zie in een Zwarte Piet, gaan kinderen de roetpieten ook magisch vinden. Door de jaren heen zijn immers de roe en de zak ook verdwenen.” 

Meest gelezen