Videospeler inladen...

Kinderen kunnen niet naar school en mogen niet naar grootouders: wat zijn je opties dan?

Het gebeurt steeds vaker dat een school of kinderopvang noodgewongen moet sluiten omdat er een corona-uitbraak is of omdat er te veel personeel in quarantaine zit. Daarnaast wordt nu ook de herfstvakantie uitgebreid. Voor veel ouders is het erg moeilijk om dan een goede oplossing te vinden voor de opvang van hun kinderen. Zeker nu viroloog Steven Van Gucht afraadt om kinderen nog naar de grootouders te brengen. Welke opties zijn er? We lijsten het voor je op.

Het was een duidelijke oproep van viroloog Steven Van Gucht vanmorgen. “Breng kleinkinderen niet onder bij grootouders", zei hij naar aanleiding van de stijgende coronacijfers. “Jonge kinderen zijn misschien niet altijd ziek, maar ze kunnen het wel hebben. En die mix tussen jonge kinderen en grootouders blijft een risico. We moeten daar voorzichtig mee zijn”, argumenteerde hij.

Wat ouders dan wél moeten doen, daarop had Van Gucht niet meteen een antwoord klaar. “Het is een zware uitdaging, een hele moeilijke situatie. Het virus dwingt ons in deze positie. Ik heb geen pasklaar antwoord", aldus Van Gucht. Toch zijn er enkele opties. Wij zochten het uit.

Mag iemand anders je kind opvangen?

Eerst en vooral kunnen scholen en/of lokale besturen in theorie altijd noodopvang aanbieden. Maar dat gebeurt niet altijd, en is uiteraard ook niet altijd een optie als een groot deel van het personeel niet beschikbaar is. Wel zijn er op sommige plekken tijdens de schoolvakanties, zoals de herfstvakantie, nog jeugdkampen of andere activiteiten. Die kunnen in bepaalde omstandigheden nog doorgaan.

Kan je kind nog ergens anders terecht? Grootouders worden in elk geval dus afgeraden. In principe is het niet verboden om een ander familielid of een vriend in te schakelen. De federale regering riep afgelopen vrijdag op om sociale contacten te beperken. Maar in de theorie mag iedereen wel naast je gezin nog één persoon hebben waarmee je nauw contact hebt. Deze persoon zou het kind dus kunnen opvangen. De regering voegde er wel aan toe dat er extra omzichtig omgegaan moet worden met risicopatiënten. Het gaat dan om mensen die ouder zijn, al een zwakke gezondheid hebben of bijvoorbeeld zwaarlijvig zijn.  Maar virologen lijken in het algemeen niet te vinden voor het idee om iemand anders je kind te laten opvangen. "Blijf de komende dagen binnen en in je bubbel", zei viroloog Steven Van Gucht nog. Mocht dat dus kunnen, zoek dan een oplossing binnen het eigen gezin, leek hier dus de boodschap.

Lees verder onder de foto:

Enkele van de 6 gouden regels volgens de federale regering.

Wat zijn de opties als ik mijn kind zélf wil opvangen?

Uw eigen kind opvangen is natuurlijk niet zo eenvoudig. Sommige mensen werken niet thuis, maar als dat wél zo is, is de combinatie vaak onhaalbaar. Sommige ouders proberen te puzzelen en elkaar af te wisselen, maar ook dat is fysiek en mentaal erg zwaar. "De ene job is de andere niet. En de ene omgeving is de andere niet", zegt Geert Vermeir van SD Worx. "Sommige mensen kunnen niet telewerken. Of soms kan de combinatie met de kinderen niet omdat ze te jong zijn. Maar situatie per situatie zijn er mogelijkheden." 

Allereerst kan u natuurlijk steeds vakantie of recup aanvragen. De vereiste is dan natuurlijk dat u nog voldoende vakantiedagen over hebt. En uiteraard bent u die dagen dan kwijt voor eventueel andere vakantieplannen. Daarnaast bestaat er ook een systeem van onbetaald verlof. Die dagen krijgt u dus geen loon. Beide systemen zijn weliswaar geen recht maar een gunst: u moet dus toestemming krijgen van uw werkgever. 

Daarnaast bestaat ook het systeem van "verlof om dwingende redenen", ook wel bekend als sociaal of familiaal verlof.  Het systeem bestaat voornamelijk als je moet zorgen voor een ziek familielid. Maar je kan met de werkgever zélf bepalen wat een geldige reden is om dit verlof te nemen. Het is dus ook hier een mogelijkheid. Je werkgever kan wel maar maximaal 10 dagen toekennen, en in veel bedrijven gaat het om minder. Bovendien krijg je gedurende deze dagen in principe geen wedde, al kan wel anders overeengekomen worden. 

Maar daarnaast is er nog een optie, die in veel gevallen wellicht de beste optie zal blijken. Het corona-ouderschapsverlof bestaat niet meer, maar sinds begin deze maand bestaat er wel een nieuw systeem. Je kan namelijk uitzonderlijk tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona aanvragen. De overmacht bestaat er dan in dat een school, kinderdagverblijf of opvangcentrum voor mensen met een beperking is gesloten vanwege corona. Het systeem is een recht van de werknemer, de werkgever kan het dus niet weigeren. Het enige wat je nodig hebt is een attest van de school of opvang dat bewijst dat die gesloten is. Je mag het dan nemen gedurende de periode van de sluiting. Wie het neemt ontvangt ook 70% van zijn (geplafonneerd) loon. Dit stelsel geldt enkel voor contractuelen. Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

Voor alle duidelijkheid: voor zelfstandigen is de situatie uiteraard helemaal anders. Wie zelfstandig is kan geen beroep doen op de vermelde mogelijkheden. Wel bestaat er een specifiek overbruggingsrecht.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen