Kunstenaar Piet Stockmans is 80 geworden: porselein op de kaart gezet

Sterrenchef Sergio Herman, Prins Albert van Monaco en het beste restaurant ter wereld Le Mirazur gebruiken het servies van de Vlaamse kunstenaar Piet Stockmans. Hij ontwerpt niet alleen servies, maar hij is ook beeldhouwer. Piet Stockmans wordt 80 vandaag, en hij stelt oud en nieuw werk tentoon op C-Mine in Genk, waar hij ook zijn atelier heeft.

Kunstenaar Piet Stockmans is vandaag 80 jaar geworden. In C-Mine in Genk is hij nog steeds aan de slag als porseleinkunstenaar. Hij maakt er niet alleen beeldhouwwerken van porselein, maar ook exclusief op maat gemaakt servies voor sterrenrestaurants met drie Michelinsterren in België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland. Ook luxemerken als Dom Pérignon werken graag samen met zijn atelier.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Een neus voor porselein

Voor zijn 80ste verjaardag ontwierp Studio Pieter Stockmans een nieuw kopje. Zonder oor, maar met een neus, de neus van Piet Stockmans. En een neus voor porselein heeft hij altijd gehad: "Toen ik pas uitkwam en ik mijn collega's vertelde dat ik als beeldhouwer ging werken in een porseinenfabriek, bekeek men mij en zei men dat met zo'n balast en beladen materiaal je niks kan doen. En ik dacht toen, wat kan dat materiaal er aan doen dat er nooit eens iemand iets interessants mee gedaan heeft?"

(lees verder onder de foto)

Pieter Stockmans heeft al een mooi palmares om op terug te blikken; in 1988 ontving hij de Staatsprijs voor de beeldende kunst. In 1995 was hij Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. In 1996 ontving hij de prestigieuze Red Dot Award en twee jaar later nam hij de Henry Van de Velde-prijs in ontvangst voor zijn hele oeuvre.

Stockmans heeft zeker ook nog plannen voor de toekomst, al zijn er bij die wat luguber zijn. Want momenteel is hij bezig zijn eigen doodskist te ontwerpen.

Bekijk het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen