BELGA

Huisartsen vragen KU Leuven om studenten even helemaal thuis te laten: "Het is geen klein brandje meer"

De huisartsen uit Leuven en omgeving vragen aan de KU Leuven om naar code rood te gaan en volledig over te schakelen naar afstandsonderwijs. De huisartsen hopen dat daardoor de druk op de zorgsector wat verlicht kan worden, want de zorgverleners hebben rust nodig. 

De mensen uit de medische eerstelijnszorg in Leuven  en omgeving trekken aan de alarmbel: ze hebben dringend een adempauze nodig, want aan het huidige tempo houden ze het niet vol.  Ook de studenten zouden best een tijdje wegblijven uit Leuven, zeggen de artsen. Dat kan als de universiteit helemaal overschakelt naar code rood en het bijhorend afstandsonderwijs.

Strikte beperking

Dokter Filip Charlier, medisch expert van de eerstelijnszone Leuven Zuid,  dringt bij de bevolking aan op een strikte beperking van het aantal contacten en verplaatsingen. "Stop alle niet-essentiële sociale contacten gedurende enkele weken. Behoud het knuffelcontact en de 4 contacten op afstand. Laat de studenten van het hoger onderwijs van thuis uit studeren. Spreid de lessen in het secundair zodat bussen niet meer overvol zitten. Verplaats je zo weinig mogelijk. "

Achter de feiten aanlopen

"Deze maatregelen zijn nodig om het welzijn van de hulpverleners te garanderen", zegt dokter Charlier. "De mensen uit de eerste lijn lopen al enkele weken achter de feiten aan. Als hun welzijn daalt, heeft dat ook effect op hun werk. Een rustpauze kan hen er weer bovenop helpen. Maar dan moet iedereen een inspanning doen", vraagt Charlier.

Studenten

De dokter richt zich ook tot de KU Leuven en naar de studenten. "De universiteit kan haar lessen zo coronaproof mogelijk organiseren, maar we hebben geen vat op het kotleven. En we hebben de indruk dat het mondmasker daar niet altijd wordt gedragen", stelt de dokter vast. "Studenten brengen soms ook het virus van thuis mee of nemen het vanuit Leuven mee naar huis. Zo blijft de verspreiding maar aanhouden en krijgen wij ze als artsen over de vloer, bovenop de rest van de bevolking." 

Besef dat op dit moment jouw hulpverlener erg moe aan het worden is
Dokter Filip Charlier, medisch expert van de eerstelijnszone Leuven Zuid

Geen verwijt

"Dit is geen verwijt", onderstreept de dokter. "Het is een vaststelling, en die geeft aanleiding tot mijn vraag. Het zou echt beter zijn als de studenten even uit Leuven wegblijven. Maar voor alle duidelijkheid: onze aanbevelingen gelden voor iedereen. Besef dat op dit moment jouw hulpverlener erg moe aan het worden is. Als we willen gaan voor een duurzaam welzijn, ook na de coronacrisis, geef je hulpverlener dan nu even adempauze", besluit Charlier. 

Meest gelezen