Huisvestingsmaatschappijen in Limburg willen 13.000 woningen uitrusten met zonnepanelen

Acht Limburgse huisvestingsmaatschappijen investeren samen 35 miljoen euro in zonnepanelen. Ze willen er de komende 3 jaar zo'n 13.000 woningen mee uitrusten. De huurders zullen elke maand tot 30 euro meer huur moeten betalen, maar dat geld verdienen ze terug door een verlaging van hun stroomfactuur. 

Acht van de negen 9 Limburgse huisvestingsmaatschappijen willen hun huurhuizen uitrusten met zonnepanelen. Onder meer Ons Dak in Maaseik. "Wij verhuren momenteel zo'n 2.100 woningen in de regio en 1.300 daarvan willen we uitrusten met zonnepanelen", vertelt directeur Koen Van den Bruel. "Voor de appartementen zijn we het nog aan het bekijken. Dat is complexer omdat er meerdere woningen onder een dak zitten. De oppervlakte van het dak moet groot genoeg zijn." Door de zonnepanelen zal de huurprijs stijgen. "Dat zal maximum 30 euro zijn, maar de huurders verdienen dat bedrag terug, want hun elektriciteitsfactuur zal dalen."

Krachten bundelen

In heel Vlaanderen zullen 60.000 sociale woningen uitgerust worden met zonnepanelen. De verschillende huisvestingsmaatschappijen hebben daarvoor samen de vennootschap Aster opgericht. Björn Mallants van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen. "In Limburg investeren de huisvestingsmaatschappijen 35 miljoen euro in zonnepanelen, goed voor een jaarlijkse CO2-reductie van iets meer dan 5.000 ton. Dat komt overeen met een bos van 4 km². "

Meest gelezen