Middelbare school Edegem reageert op verlengde herfstvakantie: "Ongerust dat sommige leerlingen extra leerachterstand zullen oplopen"

De directie van het OLVE-college in Edegem heeft begrip voor de beslissing van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) om de herfstvakantie enkele dagen te verlengen in de strijd tegen het coronavirus. "Virologisch gezien is dit de juiste beslissing, maar leerkrachten geven nu al aan dat ze soms nog leerstof moeten inhalen van vorig schooljaar en die twee extra dagen zullen natuurlijk niet helpen", zegt directeur ad interim Ive Pissens van OLVE.

De verlenging van de herfstvakantie komt niet als een complete verrassing. "We hadden er al rekening mee gehouden omdat het in Wallonië eerder al was beslist", zegt directeur ad interim Ive Pissens van het OLVE-college in Edegem. "De aanpassing valt nog redelijk mee, maar het blijft wel afwachten wat er op ons zal afkomen, want dit is wel een drastische aanpassing."

Meer leerlingen en leerkrachten afwezig

De afgelopen week merkten ze ook in het OLVE-College dat het coronavirus aan kracht wint. "Er zijn meer leerlingen afwezig en er zitten een aantal leerkrachten in quarantaine en dat heeft gevolgen voor onze school", zegt Pissens. "Virologisch gezien denk ik dat de verlengde herfstvakantie de juiste beslissing is."

Leerkrachten geven aan dat ze soms nog leerstof moeten inhalen van vorig schooljaar en die twee extra dagen zullen daar niet bij helpen.

Ive Pissens, directeur ad interim OLVE-college Edegem

Pissens vreest wel dat de leerachterstand bij sommige leerlingen nog groter zal worden. "We merken dat afstandsonderwijs niet altijd hetzelfde effect heeft als gewoon onderwijs op school", zegt Pissens. "Leerkrachten geven aan dat ze soms nog leerstof moeten inhalen van vorig schooljaar, toen de scholen dicht waren tijdens de lockdown. We lopen nu al achter de feiten aan en die twee dagen extra zullen daar natuurlijk niet bij helpen. Er moet nu gekeken worden of alle leerstof kan worden gegeven tegen het examen in december en als dat niet zo is, zal het examen aangepast moeten worden."

Leerlingen hebben het zwaar

Hoe de leerlingen zullen reageren? "Onze leerlingen zijn blij dat ze terug naar school kunnen komen, maar ze vinden het wel heel vermoeiend om de hele dag een mondmasker te moeten dragen, sinds kort ook op de speelplaats. Dat weegt zwaar op het gemoed van de jongeren", zegt Pissens. "Ze zullen wel blij zijn met die twee dagen extra pauze, maar het vreet aan hen dat ze in zo'n vreemde omstandigheden naar school moeten gaan. Ze zouden niets liever willen dan dat alles normaal verloopt."

Meest gelezen