Moslims in Tielt sparen voor een moskee: “Er is veel vraag naar, wij moeten nu te ver gaan voor ons gebed”

Vzw Ihsan in Tielt doet een geldinzamelactie om een moskee te kunnen kopen. "De plannen zijn nog pril, we hebben nog geen locatie in gedachten. Maar de stortingen lopen goed binnen”, zegt bezieler Aziz Michmich.

“Vzw Ihsan is er al 2 jaar mee bezig”, zegt Michmich. Hij is geboren in Marokko, maar woont al 45 jaar in Vlaanderen. Enkele dagen geleden deed hij een oproep via sociale media. Hij krijgt er veel goede reacties op en er is al veel geld gestort, zegt Michmich. “Er is heel veel vraag naar. Ook voor mij zou het van pas komen. Ik moet telkens naar Roeselare, Waregem of Gent. Een grote verplaatsing om mijn gebed naar behoren te doen.”

Geen minaret

Heel concreet zijn de plannen nog niet. “Het moet geen moskee zijn met een minaret of zo, dat hoeft niet voor ons. Als we een groot gebouw kunnen kopen waar we ons gebed kunnen doen, is dat voor ons zeer welkom”, zegt Michmich. De vzw is ervan overtuigd dat er zo'n 200 mensen elke week zouden langskomen voor het gebed.

Gevoelig

Michmich heeft er begrip voor dat de komst van een nieuwe moskee gevoelig kan liggen. “We respecteren dat. 2 weken geleden lanceerde ik onze plannen via allerlei kanalen. Dat werd goed onthaald door de bewoners van Tielt. Zelfs van mensen die ik niet ken en geen moslims zijn. Er waren maar 2 emoji’s met een traantje te zien”, zegt hij trots.

Het stadsbestuur van Tielt is op de hoogte, maar is verder nog niet in de plannen betrokken. 

Meest gelezen