Archieffoto van Oeigoerse kinderen op het plein voor de grote moskee van Kashgar.
AP2008

Nieuwe uitbraak van coronavirus in China: 4,7 miljoen inwoners van Kashgar worden getest

In de westelijke regio Xinjiang zijn opnieuw meer dan 130 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Alle inwoners van de stad Kashgar zullen getest worden. Eerder had China ook al alle inwoners in miljoenensteden zoals Wuhan en Qingdao laten testen.

Het virus werd eerst vastgesteld tijdens een routinecontrole bij een arbeidster in een kledingfabriek nabij Kashgar, een stad in de woelige westelijke regio Xinjiang in Centraal-Azië. Sindsdien zijn al 133 asymptomatische besmettingen vastgesteld in die stad. Dat wil zeggen dat de mensen positief testen, maar geen symptomen vertonen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het is voor het eerst in tien dagen dat er nog een besmetting is vastgesteld in China. Nu is beslist dat alle 4,7 miljoen inwoners van Kashgar deze week nog getest zullen worden. Onlangs was dat ook al het geval met alle 9 miljoen inwoners van de oostelijke havenstad Qingdao en in mei werden de 11 miljoen inwoners van de industriestad Wuhan getest. Wuhan is de oorsprong van het coronavirus.

Hoe het virus in Kashgar terechtgekomen is, is niet duidelijk. Kashgar ligt in de regio Xinjiang (vroeger Chinees Turkestan) in Centraal-Azië en was in de zomer ook al eens getroffen. Omdat Kashgar niet zo ver van de westelijke grens van China ligt, zou de besmetting ook kunnen komen vanuit buurlanden Pakistan of de Centraal-Aziatische republieken Kirgizië, Tadzjikistan of Kazachstan. 

Kashgar is een oude oasestad op de Zijderoute aan de rand van de zandwoestijn de Taklamakan. Er zijn grote spanningen tussen etnische Chinezen en Turkssprekende moslimgroepen zoals de Oeigoeren, Kirgiezen en Kazachen. 

Meest gelezen