Pixabay

Ninove wil stewards aan schoolpoort om jongeren te wijzen op coronaregels

Ninove wil aan 3 secundaire scholen coronastewards inzetten. Zij moeten erop toezien dat de coronaregels ook in de pauze en na schooltijd opgevolgd worden. “We hopen dat de scholen meedoen, het is geen verplichting”, zegt burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). 

“De secundaire scholen zijn gelegen in de binnenstad”, legt burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Tijdens de middagpauze mogen de leerlingen in de stad een broodje gaan eten. Ook dan geldt de regel dat ze met niet meer dan 4 bij elkaar mogen zitten én dat ze afstand moeten houden. We merken dat die regels niet altijd nageleefd worden, en dat is een bron van ergernis bij andere inwoners die op dat moment passeren.”

We zijn verantwoordelijk voor elke besmetting die we kunnen vermijden

Tania De Jonge (Open VLD), burgemeester Ninove

Extra politiecontroles

“Vandaag roepen we de scholen op om nog eens extra aandacht te geven aan de coronamaatregels. We willen dat ze alle regels nog eens duidelijk verwoorden op hun communicatiekanalen en we willen ook dat ze coronastewards inzetten aan de schoolpoort. Die moeten de jongeren tijdens de lunchpauze en na schooltijd nog eens wijzen op hun verplichtingen”, gaat De Jonge verder. “Ten slotte zal de politie nu ook extra controleren en verbaliseren. De tijd van sensibilisatie is voorbij. Iedereen moet zich aan de regels houden om ervoor te zorgen dat er geen besmettingen bijkomen.”

Geen verplichting

“Het is een aanbeveling die we doen als stadsbestuur”, verduidelijkt De Jonge. “Het is niet bindend. Het is de bedoeling dat zo’n steward iemand vanuit de schoolorganisatie is. Wij voorzien daar voorlopig ook geen middelen voor. Het kan zijn dat we daar later op terugkomen, maar het lijkt ons een kleine moeite om tijdens deze coronatijd extra toezicht te voorzien.”

Focus op jongeren

“Het is niet aangetoond dat scholen besmettingshaarden zijn. Maar we merken wel dat binnen gezinnen vaak een jongere als eerste besmet is en dat het meteen een impact heeft op het gezin”, zegt De Jonge nog. “Het is niet de bedoeling om de jongeren te viseren, want er zijn natuurlijk ook ouderen die bijvoorbeeld de mondmaskerplicht niet naleven. Zij worden ook gecontroleerd en geverbaliseerd. Wij krijgen heel wat berichten binnen van mensen die zien dat de jongeren zich niet aan alle regels houden, dus moeten we daar iets aan doen."

"We zijn verantwoordelijk voor elke besmetting die we kunnen vermijden. De coronacijfers zijn niet meer alleen de verantwoordelijkheid van de overheid, maar van de mensen zelf.”

Meest gelezen