Parkeerproblemen in Drongengoedbos: "Coronawandelaars parkeren liever in het bos dan aan de rand"

In Aalter en Maldegem zorgen bezoekers voor parkeerproblemen aan het Drongengoedbos. Veel wandelaars proberen met de wagen zo dicht mogelijk in de kern van het bos te raken, maar daar is weinig parkeerruimte. “Onze boswachter telde dit weekend 270 geparkeerde wagens verspreid over het hele Drongengoed”, klinkt het. 

Een maand geleden voerde het Agentschap Natuur en Bos (ANB) een parkeerverbod in aan de Drongengoeddreef. Het wil zo de natuur beschermen en het bos aantrekkelijker maken voor wandelaars. Automobilisten zijn nu creatief en parkeren zich elders.  Het gevolg is dat er overal auto's beginnen op te duiken. Dat zorgt op andere plaatsen voor drukte en soms onveilige situaties voor fietsers en wandelaars.   

Extra randparking

“De parkeerdruk in het Drongengoed is zeer groot, zeker in de herfst”, zegt Klaar Van Meulebroeck van ANB. “We zijn al lang op zoek naar een oplossing, maar het is niet makkelijk. Op dit moment onderhandelen we om een parking voor 100 wagens te maken op een oud legerterrein. Als dat lukt, zal het echter maar een deel van het probleem oplossen. We moeten het samen met de gemeenten Aalter en Maldegem aanpakken.”

Eenrichtingsverkeer

“Mensen willen tot in de kern van het bos rijden en dat zorgt voor problemen. Het invoeren van eenrichtingsverkeer of een knip in het Drongengoedbos kan helpen”, legt Van Meulebroeck uit. “We zijn hierover al lange tijd met de gemeentebesturen in gesprek. Het ligt moeilijk om de weg af te sluiten. Het zou nochtans beter zijn, want op dit moment zorgen de parkeerproblemen ook voor veel onveilige situaties voor de wandelaars en fietsers.” 

Meerdere wandelroutes

“Verder denk ik dat mensen zich er ook niet voldoende van bewust zijn dat er verschillende wandelroutes in het Drongengoedbos zijn”, zegt Van Meulebroeck nog. “We hebben zelfs meerdere ingangen, dus in principe moet niet iedereen op hetzelfde punt toekomen. We zullen dus ook extra moeten inzetten op het bekend maken van de andere routes. Een grote parking in het midden van bos is in ieder geval geen optie. Het gebied vraagt ervoor om verkeersluw te zijn. Daarnaast willen we fietsers en wandelaars ten volle laten genieten van het gebied zelf.”

Meest gelezen