Oost-Vlaamse procureur Johan Sabbe geschorst voor "ongepast gedrag" ten opzichte van vrouwelijke chauffeur

De tuchtrechtbank heeft Oost-Vlaamse procureur Johan Sabbe 6 maanden schorsing opgelegd, waarvan de helft met uitstel, wegens ongepast gedrag. Er is wel nog beroep mogelijk. Sabbe stuurde expliciete berichten en een persoonlijke foto naar zijn vrouwelijke chauffeur. Er loopt ook nog een strafonderzoek.

Afgelopen zomer kwam aan het licht dat er een tuchtonderzoek liep tegen de Oost-Vlaamse procureur Johan Sabbe. Een vrouw die een tijd als chauffeur voor de magistraat had gewerkt, beschuldigde hem van "ongewenst en ongepast" gedrag.  Sabbe is onder meer bekend omdat hij jarenlang nationaal hormonenmagistraat was. Eind juni werd hij preventief geschorst.  

Uit onderzoek bleek dat Sabbe enkele expliciete berichten en een persoonlijke foto stuurde naar de vrouwelijke chauffeur. Volgens Sabbe zelf is er niks tegen de wil van de vrouw gebeurd. Hij verwees in de rechtbank ook naar chatconversaties tussen hen. Maar de tuchtrechtbank spreekt van ongepast gedrag.

“De tuchtrechtbank stelde vast dat het wel degelijk gaat om expliciete, seksuele berichten naar zijn chauffeur”, aldus het vonnis. “Op deze manier heeft hij zich als korpschef en magistraat in een delicate positie gemanoeuvreerd. Ongeacht de vraag of er strafrechtelijke inbreuken zijn, is hierdoor het imago van justitie en dat van het openbaar ministerie in gevaar gebracht.”

De tuchtrechtbank legde Sabbe een schorsing van 6 maanden op waarvan de helft met uitstel.  Tegen deze uitspraak is nog beroep mogelijk. De partijen hebben daar 30 dagen de tijd voor.  

Naast het tuchtonderzoek loopt er ook een strafonderzoek tegen Johan Sabbe. Dat zit in een eindfase.

Meest gelezen