Politie regio Kortrijk: "Steeds meer agenten vallen uit door corona"

Sinds vorige week vallen steeds meer agenten uit bij politiezone VLAS (Kortrijk, Kuurne en Lendelede). De agenten zijn ofwel zelf besmet met corona, of ze moeten in quarantaine. "Agenten komen soms op plaatsen waar de coronaregels niet worden nageleefd en dat is risicovol", vertelt Thomas De Tavernier van de politiezone. 

De politie staat in voor de handhaving van de coronamaatregelen. Agenten moeten bijgevolg soms ingrijpen op plaatsen waar mensen zich niet aan de regels houden en dan is er een risico op besmetting. "Het gaat vaak om crisissituaties. Dan moeten onze mensen soms heel dicht bij de burger komen. Op zo'n moment kan je een besmetting niet uitsluiten", legt De Tavernier uit in Start Je Dag op Radio 2 West-Vlaanderen.

"Politiemensen geven het ook aan elkaar door", denkt De Tavernier. "Ze kruipen altijd met 2 in de combi. Ze dragen dan wel een mondmasker en er wordt hen geadviseerd om het dashboard te onsmetten voor en na elke shift, maar het blijft een risico."

Extra maatregelen en reorganisatie

Om verdere besmettingen te voorkomen, heeft de politiezone nog extra maatregelen genomen. Zowel op het politiecommissariaat als op het terrein worden agenten nu aangeraden om geen gewoon mondmasker te dragen, maar wel een van het type FFP2. "We voorzien ook handschoenen en spatbrillen. Dat blijkt nodig, want niet iedereen is altijd even happig op de komst van de politie."

Deze ochtend houdt de politiezone een vergadering. Het zou kunnen dat er na het weekend nog nieuwe besmettingen zijn, of dat er net meer agenten opnieuw beschikbaar zijn. "We gaan bekijken hoe we onze patrouilles gaan organiseren. Want we hebben wel genoeg mensen nodig, om de regels verder te kunnen handhaven en de veiligheid voor de mensen te garanderen", besluit De Tavernier.

Meest gelezen