Gemeentebesturen terughoudend over telewerk: "We kunnen bepaalde dienstverleningen niet meer uitstellen"

De overheid roept op om zo veel mogelijk thuis te werken maar blijkbaar zijn heel wat gemeentebesturen in Limburg  terughoudend om dat nog toe te laten. Sommige dienstverleningen kunnen niet meer uitgesteld worden en de besturen willen voorkomen dat hun werknemers in een sociaal isolement terechtkomen.

Tijdens de eerste coronacrisis in het voorjaar hebben lokale besturen massaal ingezet op telewerk. Maar volgens de christelijke vakbond komen de steden en gemeenten daar nu wat op terug. Tijdens de eerste lockdown was het makkelijker om een aantal dienstverleningen uit te stellen maar nu de coronacrisis blijft duren kan dat niet meer. Bovendien hebben gemeentebesturen de voorbije maanden heel wat maatregelen getroffen op de werkplek, waardoor daar nu veiliger kan gewerkt worden, zegt Joke Man van ACV Openbare diensten.

Voertuigen zijn nu aangepast met plexiglas of met schermen

Joke Man, ACV

"Mensen van de groendienst bijvoorbeeld, moeten met materiaal en in een groepje naar een bepaalde plaats. Denk aan het kerkhof dat onderhouden moet worden. Waar men tijdens de eerste coronagolf in de knoei kwam met het vervoer, merken we nu dat voertuigen aangepast worden met  plexiglas of met schermen, zodat mensen echt wel apart zitten. Er zijn mondmaskers, er wordt een bus met water en zeep meegegeven zodat ze tussendoor vaker hun handen kunnen wassen."

Momenteel lopen er nog gesprekken tussen de vakbonden en de gemeentebesturen over hoe de nieuwe richtlijnen het best worden toegepast. Volgens de christelijke vakbond moeten lokale besturen mee het goede voorbeeld geven en telewerk maximaal ondersteunen. Lokale besturen willen dan weer voorkomen dat hun werknemers in een sociaal isolement terechtkomen.

Meest gelezen