Ter Groene Poorte in Brugge: "Een leerling verliezen is altijd moeilijk, maar nu mogen we elkaar zelfs niet vastpakken"

Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge is in rouw, nadat een leerlinge vrijdag om het leven is gebracht. Deze ochtend werd een herdenking gehouden en vanmiddag starten de lessen opnieuw. "Hoe moeilijk het ook is: het leven gaat voort. We blijven wel alert, want verdriet verwerken is niet gemakkelijk. Zeker nu, in coronatijden."

Een meisje van 17, uit de bakkersopleiding van Ter Groene Poorte, is vrijdag door haar moeder om het leven gebracht. Daarna stapte de moeder zelf uit het leven. "De verslagenheid op school is enorm groot", zegt Iris Cornette, algemeen directeur van de school. "Het is een zware klap voor de andere leerlingen en ook voor de leerkrachten. Het was een zeer fijne en zeer vriendelijke leerlinge. Het is op dit moment nog heel onwezenlijk wat er is gebeurd."

Deze ochtend werden de klasgenoten opgevangen door een speciaal "rouwteam" van collega's. Directeur Cornette was er ook bij. "We hebben een mooie herdenking gehouden, met foto's en muziek. We hebben op school een stiltemonument en daar hebben we bloemen neergelegd. We hebben ook een wandeling gedaan en witte linten in een boom gehangen." Ook de andere klassen hebben tijdens het eerste lesuur stilgestaan bij de gebeurtenis.

Lees voort onder de foto.

Extra moeilijk in coronatijden

Vanmiddag worden de lessen hervat. "Hoe moeilijk het ook is: het leven gaat voort. Het zijn gelukkig leerlingen die graag aan de slag gaan. De lessen, en zeker de praktijklessen, gaan dus gewoon verder", vertelt de directeur. Maar de school blijft waakzaam, want de leerlingen zullen het verlies nog lang voelen.

Ter Groene Poorte wil ervoor zorgen dat de jongeren altijd ergens terechtkunnen met hun verdriet. Want dat is nu, in coronatijden, extra moeilijk. "Het is nu minder makkelijk om je verdriet te uiten, want je mag eigenlijk niet knuffelen of elkaar vastpakken. Daar moeten wij de leerlingen aan herinneren. Dat is niet leuk, maar het moet. We nemen als school onze verantwoordelijkheid en dragen zorg voor de jongeren", aldus directeur Cornette.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen