"Kritieke fase in epidemie", Van Gucht: "Over 2 weken kan intensieve zorg vol liggen, doorslaggevend wat we nu doen"

Ook in Vlaanderen brandt het. Virologen zijn het roerend eens: de cijfers zijn slecht en het gaat allesbehalve de goede kant uit. "In het Engels hebben ze een mooie uitdrukking: the window of opportunity is closing. Het venster dat we nog hebben, is aan het sluiten", klinkt het bij viroloog Steven Van Gucht. "Over twee weken kunnen de bedden op intensieve zorg vol liggen. Wat we nú doen, is doorslaggevend."

“Het brandt, ook in Vlaanderen.” De boodschap die infectiologe Erika Vlieghe gisteren gaf, was duidelijk: de cijfers gaan niet de goede kant op. Niet in Brussel en Wallonië, maar ook niet in Vlaanderen.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) wil het effect van de huidige maatregelen voorlopig afwachten voor hij nieuwe maatregelen neemt. "Ik zou nu mijn huis kunnen blussen, want misschien komt er straks een brand. We moeten als verantwoordelijke politici vooral het hoofd kunnen koel houden", zei hij in "De zevende dag". Geen goed idee, zei Vlieghe gisteren. “Je moet niet wachten tot een brand je halve huis vernield heeft voor je duidelijkere maatregelen neemt.”

Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is 10 dagen. Zoveel verschil is dat niet, ook bij ons brandt het

Steven Van Gucht - viroloog

Viroloog Steven Van Gucht sluit zich daarbij aan. “Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is 10 dagen. Zoveel verschil is dat niet, ook bij ons brandt het. We lopen wat achter, maar meer dan dat is het niet.” Meer nog: “De cijfers stijgen zelfs sneller in Vlaanderen”, klinkt het bij Van Gucht. “In Wallonië hebben ze iets vroeger actie ondernomen, daar zien we nu een minder sterke toename.”

Ook hij wil niet wachten tot we een eventueel effect van de maatregelen zien. “In het Engels hebben ze een mooie uitdrukking: the window of opportunity is closing. Het venster dat we nog hebben, is aan het sluiten. Momenteel liggen er 757 patiënten op intensieve zorg, dat aantal verdubbelt nu om de 8 dagen. Over iets minder dan 14 dagen liggen er dus 2.000 patiënten op intensieve zorg en dat is onze maximumcapaciteit. We hebben dus twee weken. Elke maatregel vraagt tien dagen de tijd vooraleer we een effect merken. Als we iets doen, moet het nu meteen”, smeekt Van Gucht. "We zitten in de kritieke fase van de epidemie", voegt hij nog toe tijdens de persconferentie over de cijfers. "Wat we nu doen, zal doorslaggevend zijn voor de ziekenhuiscijfers binnen 10 dagen."

In het Engels hebben ze een mooie uitdrukking: the window of opportunity is closing. Het venster dat we nog hebben, is aan het sluiten

Steven Van Gucht - viroloog

En, herhaalt hij, ieder van ons kan een impact hebben op de cijfers. “De grootste hefboom hebben we zelf in handen. Wij hebben de grootste impact op de curve. Dus ga werken, stuur je kinderen naar school, ga winkelen. Maar spreek niet af met vrienden of familie.”

Volgens Van Gucht is er ook licht aan het einde van de tunnel. “Wat we nu meemaken, gaat het ergste zijn, daar ben ik van overtuigd. Na de winter gaat het elke maand beter gaan. Het gaat niet onmiddellijk over zijn, er zal een transitieperiode zijn. Maar dit is de moeilijkste periode.”

Dit is de moeilijkste periode

Steven Van Gucht - viroloog

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen