Stad Brugge

Vlaamse regering past verliezen Brugse musea bij: "We krijgen 2,8 miljoen euro uit het noodfonds"

De Vlaamse regering betaalt alle verliezen terug die de musea van Brugge hebben geleden door de coronacrisis. De musea moesten een tijd dicht tijdens de lockdown. En daarna mochten ze weer open maar met minder bezoekers dan normaal. Het stadsbestuur krijgt als compensatie bijna 2,8 miljoen euro uit het noodfonds van de regering.

De coronacrisis heeft een grote impact op de geraamde inkomsten van de musea. “De lockdown alleen al zorgde voor een verlies aan inkomsten van 1,6 miljoen euro”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “In de maanden na de heropening zagen we het aantal bezoekers licht stijgen, maar lang niet genoeg om de geraamde inkomsten te benaderen. Daarenboven kan er door de veiligheidsmaatregelen maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk in onze musea binnen. Voor het Belfort bijvoorbeeld betekent dat een daling van het aantal bezoekers met 750 per dag. Gelukkig waren er de tentoonstellingen "Van Eyck in Bruges" en "Memling Now". Die 2 exposities trekken wel nog volk naar onze stad.”

13 musea

De stad Brugge houdt 13 musea open en dat kost handenvol geld. Normaal zijn de inkomsten uit tickets één van de belangrijkste bronnen van financiering. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V): “In een normaal jaar bedragen de ticketinkomsten ongeveer 5,6 miljoen euro. Het is fijn om te zien dat wanneer de inkomsten tegenvallen door externe, onvoorziene factoren de Vlaamse regering klaarstaat om ons te ondersteunen. De steun uit het noodfonds zal ervoor zorgen dat de geplande projecten en investeringen in de musea niet in het gedrang komen.” 

Meest gelezen