Vrouwenraad vraagt meer openbare toiletten: "Nu horeca gesloten is, kunnen kwetsbare groepen nergens terecht"

"Dringend gevraagd: voldoende openbare toiletten!", zo roept de Vrouwenraad op. Nu de horecazaken gesloten zijn, vraagt ze aan de lokale overheden om extra in te zetten op openbare toiletten. Kwetsbare groepen kunnen namelijk nergens nog terecht voor een dringende boodschap. Ze zijn zo bijna genoodzaakt om weg te blijven uit de openbare ruimte", zegt de voorzitster van de Vrouwenraad, Magda De Meyer, bij Radio 2 Antwerpen. 

Door de coronacrisis zijn horecazaken tijdelijk weer gesloten, maar de winkelstraten en markten blijven geopend. Een dagje shoppen kan dus in principe nog, maar als je dringend naar het toilet moet, dan kom je al snel in de problemen. In België en Vlaanderen zijn er maar weinig openbare toiletten beschikbaar en nu kan je dus ook niet meer terecht bij de cafés en restaurants. Dat weerhoudt velen ervan om de winkels nog te bezoeken, en ook de marktkramers komen in een lastig parket, zo getuigen ze in Gazet Van Antwerpen. 

Daarom doet de Vrouwenraad een oproep. Ze vragen de lokale overheden om voldoende openbare toiletten te voorzien, die voor iedereen toegankelijk zijn, genderneutraal zijn en na ieder bezoek worden gedesinfecteerd. 

(Lees verder onder de foto)

"Vrouwen, mensen met een handicap of mensen met een ander ziektebeeld die openbare toiletten nodig hebben, kunnen nu nergens meer terecht. Het is een belangrijk probleem en we hopen dat onze oproep gehoor krijgt, zodat meer kwetsbare groepen de kans krijgen om probleemloos gebruik te maken van de openbare ruimte", vertelt Magda De Meyer, voorzitster van de Vrouwenraad, bij Radio 2 Antwerpen. 

Winkels zijn daarbij niet verplicht om hun toiletten beschikbaar te stellen voor het grote publiek. De stad Antwerpen plaatste daarom in het voorjaar al een tijdelijk gratis, openbaar toilet op de Wapper. Die oplossing hanteren ze nu opnieuw, maar de aanschuifrijen zijn vaak zeer lang. Extra mogelijkheden zijn volgens de Vrouwenraad dus zeker nog welkom. 

Meest gelezen