VRT NWS lanceert EDUbox over sociale media

Jongeren zijn verknocht aan sociale media. Ze houden zo contact met vrienden, blijven op de hoogte van de actualiteit en maken ondertussen ook nog grappige filmpjes. Maar waarom zijn sociale media zo populair? En wat verklaart hun aantrekkingskracht? Met de EDUbox Sociale media wil VRT NWS leerlingen informeren en hen helpen zich weerbaarder op te stellen.

Sociale media hebben amper nog geheimen voor jongeren. Hun smartphone telt een veelheid aan apps waar ze soms uren mee zoet zijn, zonder dat ze het zelf beseffen. Een wereld zonder berichtjes, snaps, maps, slides en stories? Ze kunnen het zich niet meer voorstellen.

Waar de jongeren veel minder bij stilstaan is dat de makers van sociale media gebruikmaken van verschillende technieken en trucjes om hun aandacht te vangen, zodat ze steeds blijven terugkomen. Op deze manier slagen ze erin onze hersenen te misleiden, waardoor we exact doen wat sociale media willen dat we doen.

Om leerlingen uit het middelbaar onderwijs bewust te maken van deze achterliggende mechanismen ontwikkelde VRT NWS een EDUbox over het thema. De leerlingen krijgen inzicht in principes zoals sociale bevestiging en gepersonaliseerde content, maar ontdekken ook wat de positieve én negatieve gevolgen zijn van sociale media op hun lichaam en geest. Afsluiten doet de EDUbox met enkele tips om bewuster om te gaan met sociale media.

In de klas of online

Dit educatief pakket is specifiek gemaakt op maat van jongeren. Het kan op twee manieren gebruikt worden. In de klas kunnen leerlingen in kleine groepjes zelfstandig aan de slag gaan met behulp van fiches, gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik. 

Of ze kunnen de EDUbox individueel doorlopen dankzij de interactieve videoles, wat in tijden van afstandsonderwijs handig kan zijn voor leerkrachten.

Beide lesvormen zijn op identieke wijze opgebouwd. Ze starten met een introductie, gevolgd door een klein stukje theorie en verschillende opdrachten. Stap voor stap duiken de leerlingen zo achter de schermen van sociale media en leren ze hun eigen smartphonegebruik beter kennen.

VRT NWS maakte voor deze EDUbox reportages met onder meer journalist Bram Vandeputte, die leerlingen helpt de belangrijkste principes te begrijpen. Ook professor Lieven De Marez (UGent) licht zijn onderzoek naar socialemediagebruik bij jongeren toe.

Meer weten? Op deze pagina vind je meer informatie over de inhoud van de EDUbox en hoe je hem kan aanvragen en gebruiken.

EDUbox

De EDUbox Sociale media is al de zesde EDUbox van VRT NWS. Dit lespakket is tot stand gekomen in samenwerking met het Vlaams kenniscentrum rond digitale en mediawijsheid Mediawijs, het informatieplatform WAT WAT van De Ambrassade en het kenniscentrum Pimento. 

Meest gelezen