AFP or licensors

WHO-toparts Ryan: "Europa moet coronavirus nu versneld aanpakken"

Op de persconferentie van de Wereldgezondheids­organisatie in Genève heeft een van de topfiguren, de Ierse arts Mike Ryan, Europa opgeroepen om dringend werk te maken van een gecoördineerde aanpak van de coronacrisis. Vooral contactopsporing blijft hier ver achter, waarschuwt dokter Ryan.

Mike Ryan is het hoofd van de afdeling Noodgevallen van de WHO en is een van de vaste topfiguren bij de persconferenties van de organisatie in Genève. 

Het gebrek aan contactopsporing kan de ziekte in het donker drijven

Ryan -zelf een Europeaan- was niet mals voor de situatie in Europa. Dat continent levert nu 46 procent van alle besmettingen en bijna een derde van de dodelijke slachtoffers van het virus. "We lopen hier ver achterop bij het virus en om dat om te keren, is een gevoelige versnelling nodig", aldus dokter Ryan.

Toch is niet alles slecht: de capaciteit om zieken op te vangen in Europese ziekenhuizen is fors verhoogd en het aantal dodelijke gevallen is relatief "erg, erg klein", aldus de WHO-topman. Veel Europese landen kijken nu aan tegen een mogelijk tweede lockdown en dat is "niet een situatie waarin we ons willen bevinden", aldus Ryan.

WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus begrijpt dan weer niet dat Mark Meadows, de stafchef van het Witte Huis in de VS, eerder gezegd heeft dat "we de pandemie niet gaan controleren, maar wel vaccins, behandelingen en dergelijk". Die controle opgeven, is erg gevaarlijk, waarschuwde Tedros de Amerikaanse overheid. De uitspraken van Meadows hebben overigens forse kritiek in eigen land opgeleverd, vooral dan ook bij de Democratische presidentskandidaat Joe Biden die het opneemt tegen de Republikeinse president Donald Trump. 

Meest gelezen