Radio 2

Aalstenaar roept op: "Zet lichtje aan raam zoals in Zweden, zo maak je moeilijke coronatijd letterlijk wat lichter"

Aalstenaar Marc Stockman vindt dat de wereld wat meer lichtjes kan gebruiken in deze donkere periode en lanceert daarom een opvallende actie. Hij wil dat iedereen een lichtje voor het raam zet, naar het voorbeeld van Scandinavische landen. Dat kan helpen om het moreel wat op te krikken: "Zo wordt deze periode letterlijk en figuurlijk wat 'lichter'".

"Veel mensen hebben het mentaal zwaar in deze periode", zegt Marc Stockman aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Als iedereen nu een lichtje plaatst voor zijn raam, langs de straatkant, dan verlichten we alles een beetje. Zo 'verlichten' we misschien ook een beetje het coronaleed." Stockman ziet deze actie als een soort vervolg op de acties dit voorjaar: de lakens en het applaus voor iedereen in de zorgsector. "In donkere periodes zijn lichtjes wat opvallender."

Veel mensen hebben het mentaal moeilijk, het is donker en we zitten veel binnen. Al die lichtjes kunnen dan misschien een beetje helpen
Marc Stockman uit Aalst

Zweden

Stockman haalt zijn inspiratie uit de Scandinavische landen. Meer bepaald uit Zweden. In de noordelijke landen is het plaatsen van lichtjes al jaren een traditie, zegt hij: "Mijn dochter heeft een jaar in Zweden gestudeerd. In de herfst -en winterperiode is het maar een paar uur licht per dag. Als je daar in de straten loopt is het opvallend hoeveel lichtjes er aan de ramen geplaatst zijn."

Moreel opkrikken

Stockman hoopt dat deze actie het moreel van veel mensen kan opkrikken. "Veel personen in mijn omgeving hebben het mentaal moeilijk. Mijn zus is alleen, en die heeft het lastig omdat ze niemand hoort of ziet." Het is ook anders dan tijdens de lockdown eerder dit jaar: "Toen zat je buiten tot 's avonds laat. Maar nu gaat dat niet. Het wordt slecht weer, je kruipt binnen. Veel mensen zitten een hele dag tussen vier muren."

De actie is voor iedereen die getroffen is door deze coronacrisis
Marc Stockman uit Aalst

Stockman hoop dat mensen tijdens een wandelingetje de speciale sfeer met de lichtjes zullen voelen. En dat het bovenal deugd zal doen voor het moreel. En zelfs een rolluik mag geen obstakel zijn, zegt Stockman. "Doe het dan een uurtje ofzo, dat is ook al goed." Hij benadrukt nog dat dit zeker geen verplichting is: "Maar het zou wel tof zijn als zo veel mogelijk mensen een lichtje zouden zetten."

De Aalstenaar ziet het plaatsen van lichten als een teken van solidariteit met elkaar. Maar het is er niet alleen voor de gezelligheid, zegt hij nog: "Het is voor iedereen bedoeld, ook voor alle mensen in de zorgsector, voor iedereen in de horeca of de cultuursector. Voor iedereen die getroffen is door het coronavirus, op welke manier dan ook."

kasto80

Meest gelezen