500.000 mondmaskers dan toch bruikbaar voor Vlaamse woonzorgcentra na heen-en-weerritje richting Zwitserland

De Vlaamse woonzorgcentra krijgen een nieuwe lading van 500.000 FFP2-mondmaskers. Die waren maanden geleden afgekeurd door een ontbrekende sticker en stonden stof te vergaren in Gent. De maskers zijn nu goedgekeurd, maar daar was wel een ritje naar Zwitserland voor nodig.

Tijdens de eerste golf van de coronacrisis was er een nijpend gebrek aan beschermingsmateriaal en in het bijzonder kwalitatieve mondmaskers. De hele wereld had er plots nood aan en ook België (en Vlaanderen) stortten zich op de markt. 

Dat leidde onder meer tot een Vlaamse bestelling van 1.000.000 FFP2-mondmaskers. De helft van die maskers kon meteen worden gebruikt, maar de andere helft niet, omdat er geen specifieke gebruiksaanwijzing bijzat. De maskers sloten namelijk niet goed aan en dus moesten ze extra worden vastgeplakt tegen het gezicht.

Ons magazine "Pano" kwam de lading op het spoor. Bekijk hier een fragment (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Zwitserland

Sinds de afkeuring van de mondmaskers lag de lading stof te vergaren in een loods in de Gentse haven. Snel een sticker plakken was geen optie, want een herkeuring was niet toegelaten. Er zat maar een ding op: de dozen op een vrachtwagen laden, de Zwiterse grens overrijden en terugkeren.

Zwitserland maakt namelijk geen deel uit van de Europese douane-unie en bij een nieuwe invoer mag er wél een herkeuring gebeuren. De stickers konden nu wel op de dozen worden geplakt en de Vlaamse woonzorgcentra kunnen dan toch over 500.000 extra mondmaskers beschikken. Niet onbelangrijk detail: de firma die verantwoordelijk was voor de bestickering van de mondmaskers stond in voor de kosten van het vervoer naar en van Zwitserland.

Meest gelezen