Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Naties waarschuwen voor catastrofe: "Nog nooit zoveel ondervoede kinderen in Jemen" 

In Jemen waren nooit zoveel ondervoede kinderen als nu. Dat laten de Verenigde Naties weten. Zij trekken aan de alarmbel. In bepaalde gebieden in het Arabische land is één op de vijf kinderen onder de vijf jaar acuut ondervoed. Bijna 100.000 kinderen lopen hierdoor het risico om vroeg te sterven.

Uit een onderzoek van onder meer de Verenigde Naties blijkt dat er steeds meer mensen in Jemen ondervoed zijn. Meer nog, het aantal ondervoede mensen is in dat Arabische land nog nooit zo hoog geweest, volgens de VN. 

Acute ondervoeding onder kinderen bereikt het hoogste niveau dat we sinds het begin van de oorlog hebben gezien

Lise Grande, de humanitaire coördinator van de VN voor Jemen

Het onderzoek werd uitgevoerd voor 133 zuidelijke districten in Jemen, waar 1,4 miljoen kinderen onder de vijf jaar wonen. Uit de analyse blijkt dat het aantal gevallen van acute ondervoeding in 2020 is gestegen met bijna 10 procent. De grootste stijging is te zien bij jonge kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding. Dat is een stijging van 15,5 procent in 2020.

In bepaalde gebieden is één op de vijf kinderen onder de vijf jaar acuut ondervoed. Minstens 98.000 kinderen onder de vijf jaar lopen hierdoor het risico om vroeg te sterven. "Acute ondervoeding onder kinderen bereikt het hoogste niveau dat we sinds het begin van de oorlog hebben gezien", zegt Lise Grande, de humanitaire coördinator van de VN voor Jemen.

"Sinds juli waarschuwen we al dat Jemen op de afgrond van een catastrofale voedselcrisis wankelt. Als de oorlog niet onmiddellijk stopt, bereiken we een onomkeerbare situatie waarbij we het risico lopen een hele generatie jonge kinderen in Jemen te verliezen", aldus Lise Grande.

(Lees verder onder de foto)

In bepaalde gebieden van Jemen is één op de vijf kinderen onder de vijf jaar acuut ondervoed.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Het escalerende geweld in Jemen, in combinatie met de impact van de coronapandemie en de ingestorte economie, verergert de humanitaire situatie.

Humanitaire crisis

De situatie in Jemen wordt de grootste humanitaire crisis ter wereld genoemd. Al tientallen jaren wordt het land verscheurd door burgeroorlogen. Als gevolg van het conflict hebben meer dan 24 miljoen mensen -bijna 80 procent van de bevolking- nood aan humanitaire hulp en bescherming. 

Minder hulp

Door een gebrek aan financiering zijn heel wat hulpprogramma's ingekrompen of stopgezet. De Verenigde Naties en internationale hulporganisaties krijgen maar een fractie van het geld binnen dat ze nodig hebben om mensen goed te kunnen bijstaan. Ze hebben onder andere meer dan 42 miljoen euro nodig om de voedingsprogramma's, inclusief de behandeling van kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding, dringend op te schalen. 

Meest gelezen