Videospeler inladen...

Nieuwe bosbranden in Californië: meer dan 90.000 mensen geëvacueerd

Er woeden twee grote bosbranden in Irvine en Yorba Linda, in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Californië. Bijna 6.000 hectare grond werd vernield en meer dan 90.000 inwoners werden geëvacueerd. Twee brandweerlieden liepen ernstige brandwonden op. In veel delen van Californië geldt nu code rood vanwege groot brandgevaar. Hierdoor zitten er ook meer dan 100.000 gezinnen zonder stroom.

In de Amerikaanse staat Californië zijn er twee nieuwe bosbranden uitgebroken. De grootste brand, genaamd Silverado Fire, bedreigt sinds maandagochtend delen van de stad Irvine, ongeveer 60 kilometer ten zuidoosten van de stad Los Angeles. Door harde wind, met pieken van meer dan 100 kilometer per uur, kan de brand zich razendsnel verspreiden en is er al 3.200 hectare grond vernield. Bovendien wakkerde de sterke wind niet alleen de vlammen aan, maar verhinderde ook het bestrijden van de brand vanuit de lucht.

Volgens de hulpdiensten is er nog geen sprake van vernielde gebouwen. Honderden brandweerlieden proberen de brand te bestrijden vanuit de lucht en met blusteams op de grond. Er werden twee brandweerlieden met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

De tweede brand brak maandagnamiddag uit in de stad Yorba Linda, zo’n 30 kilometer ten noorden van de stad Irvine, en heet Blue Ridge Fire. Door deze brand is er intussen al meer dan 2.600 hectare grond vernield.

Code rood

In veel delen van Californië geldt nu code rood vanwege groot brandgevaar door de harde en zeer droge wind en de extreme hitte. Al meer dan 90.000 mensen hebben door de bosbranden hun woning moeten verlaten.  

Daarnaast zitten er ook honderdduizenden gezinnen zonder stroom. Elektriciteitsbedrijven hebben uit voorzorg de stroomvoorziening afgesloten. Ze willen zo voorkomen dat brand uitbreekt door beschadigingen aan elektriciteitskabels. 

Californië zwaar getroffen

Californië is dit jaar zwaar getroffen door bosbranden. De Amerikaanse staat kampt al maanden met verwoestende bosbranden. Die branden hebben al meer dan 30 mensen het leven gekost. Daarnaast verwoestte het vuur ruim 1,6 miljoen hectare land. Ook duizenden huizen en gebouwen werden in de as gelegd. De klimaatverandering zou een belangrijke oorzaak zijn van de toename van de bosbranden.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen