Brusselse museumsector niet te spreken over plotse sluiting: "Musea zijn geen coronabroeihaarden" 

Brussels Museums vzw, die de 115 Brusselse musea vertegenwoordigt, reageert vol onbegrip op de beslissing die de Brusselse provinciale crisiscel zaterdag nam om alle culturele instellingen te sluiten. "Onze sector is op geen enkel moment verwittigd dat de Brusselse regering een eventuele sluiting overwoog. We betreuren dat ten zeerste", laat Pieter Van der Gheynst, directeur van Brussels Museums, verstaan.

Bij de vzw Brussels Museums zijn ze met verstomming geslagen nadat de Brusselse overheid besliste om alle musea in het Gewest opnieuw te sluiten. "Na een verplichte sluitingsperiode vanaf maart en een heropening van de musea in mei, met dank aan zeer strikte protocollen, komt dit nieuws als een nieuwe mokerslag", stelt  directeur Van der Gheynst.

Wij zijn ervan overtuigd dat mensen niet het virus in een museum zullen oplopen, er zijn amper bezoekers

Pieter Van der Gheynst, directeur Brussels Museums

Vooral over de timing zijn ze bij de Brusselse vzw niet te spreken. "Wij krijgen heel plots, via de pers dan nog, te horen dat we van de ene op de andere dag de deuren moeten sluiten. Het onhandige daarbij is dan ook nog eens dat de federale regering 24 uur daarvoor had gezegd dat we mochten openblijven. Wij vielen dus echt uit de lucht toen de sluiting van musea werd aangekondigd. Wij vragen ons echt af vanwaar dit komt omdat wij de week daarvoor hadden onderhandeld over de protocollen in de musea. Het was echt wel een verwondering. Wij weten dat de situatie erg is en dat iedereen zijn steentje moet bijdragen. Maar wij zijn er echt van overtuigd dat de musea niet de plaatsen zijn waar mensen het virus zullen oplopen. Er zijn al amper bezoekers, je loopt bijna alleen rond in een zaal en dat met mondmasker op."

Crisiscel

De Brusselse musea hopen nu dat zij als eerste de kans krijgen om te heropenen zodra de maatregelen opnieuw worden versoepeld en dat met respect voor de bestaande museumprotocollen, want die "worden door zowel de overheden als de gezondheidsexperts erkend als goede voorbeelden", klinkt het. "Het zou goed zijn dat er net zoals in Vlaanderen en Wallonië een crisiscel voor cultuur wordt opgericht, waar er overlegd wordt over hoe en wat en dat we zeker onze mening kunnen geven." 

Meest gelezen