Sneltestbus

Oost-Vlaamse bus rijdt door provincies om snelle coronatesten af te nemen. Eén sneltest kost 80 euro

Vanaf donderdag kan je je in de provincie Oost-Vlaanderen en in andere provincies laten testen op een bus. De 'sneltestbus' kan per dag 150 à 200 mensen testen op corona. Bedrijven of scholen kunnen de bus inschakelen om hun personeel te laten testen. Maar ook als je gewoon zeker wil zijn, kan je er terecht. Zo'n sneltest kost 80 euro. Bedrijven die meerdere mensen willen laten testen betalen minder.

Zaakvoerder Tim Tfelt van busbedrijf Weidel Tours uit Sleidinge richtte samen met Domique Willems van verzekeringsbedrijf Solvas in Lievegem het initiatief van de sneltestbus op. "Het gaat om een vroegere autocar die specifiek is ingericht om ter plaatse bij bedrijven, scholen of overheden sneltesten te gaan afnemen bij de mensen", legt Tfelt uit. "Op dit moment worden asymptomatische personen niet getest maar in quarantaine geplaatst. Wij zijn allebei ondernemers en hebben zelf al ondervonden dat dat een probleem is."

Onnodig verlies van personeel

Veel bedrijven verliezen tijdelijk door die quarantainemaatregel veel personeel. "Dat is jammer, want veel van die mensen testen nadien negatief. Om de mensen toch te kunnen testen zodat ze verder kunnen werken, zijn we met deze bus begonnen", legt Tfelt uit. "Iedereen van een bedrijf of een andere instantie kan dan snel getest worden en snel te weten komen of er een besmetting is met Covid 19 of niet."

Sneltestbus

De sneltestbus is een oude reisbus die omgebouwd is met drie verschillende compartimenten binnenin. Er kunnen telkens drie personen getest worden met een fysiek tussenschot tussen hen. Het is de bedoeling om 15 à 20 personen te testen op een uur tijd. "Er zullen iedere dag 2 verpleegkundigen zijn die de testen afnemen. Het verplegend personeel zijn mensen uit de regio die op dit moment geen werk hebben. We zoeken die via interimkantoren. Ook studenten geneeskunde komen in aanmerking om de testen mee af te nemen."

Het testen duurt 2 minuten, na 15 minuten is het resultaat al gekend
Zaakvoerder Tim Tfelt van busbedrijf Weidel Tours

Binnen het kwartier is het resultaat bekend. De buschauffeur regelt de administratie en contacteert de geteste personen om het resultaat mee te delen. Tfelt raadt aan om zoveel als mogelijk op voorhand te registreren en te reserveren via de website. "Zo vermijden we lange wachtrijen. We willen ook altijd de social distancing kunnen blijven bewaren." Er komen ook vaste standplaatsen waar eventueel naartoe kan gegaan worden indien iemand zich spontaan wil laten testen. Ook al hoopt Tfelt dat weinig mensen dit zullen doen. 

Geen doktersbriefje

Tfelt wil de druk op de zorgsector een beetje helpen verlichten met de bus. "Mensen hebben geen doktersbriefje nodig om zich bij ons te laten testen. Je moet dus niet langs een testcentrum of langs je huisdokter gaan." Tfelt heeft een goede reden om met deze testbus te starten, want hij heeft een specifieke doelgroep voor ogen. "We richten ons voornamelijk op mensen die een risicovol contact gehad hebben en niet zeker zijn of ze besmet zijn of niet. Vaak blijven die gewoon werken en zeggen tegen zichzelf, het zal wel meevallen. Dat heeft het risico dat ze misschien iedereen rond zich besmetten."

Als je zelf kan beslissen om je te laten testen, en je bent negatief, dan kan je terug gaan werken
Zaakvoerder Tim Tfelt van busbedrijf Weidel Tours

"Er zijn ook mensen die weten dat ze een hoogrisicovol contact hebben gehad, en dan 10 dagen in quarantaine blijven voor de zekerheid. Die kunnen zich nu ook laten testen zodat ze terug kunnen gaan werken." Tfelt wil bij bedrijven ter plaatse grote groepen mensen testen indien zij dat vragen. Maar iedereen kan zelf beslissen om zich te laten testen op de vaste locaties en tijdstippen waar de bus zal staan. De standplaatsen zijn nog niet bekend, vanaf maandag staan die op de website van de sneltestbus.

Sneltest Abbott

De sneltest Abbott is volgens Tfelt, en na overleg met een aantal specialisten op het veld, een van de meest betrouwbare testen die er op dit moment op de markt is. En het wordt op dezelfde manier afgenomen als bij de huisdokter. Met een staafje door de neus tot in de keel. "Het grote verschil is dat de PCR-test, de traditionele test, de aanwezigheid van het virus opspoort. Een sneltest spoort een bepaald eiwit op dat de aanwezigheid van het virus aanwijst. Dat is voldoende omdat, wanneer je weet dat je in contact bent geweest met een besmette persoon, dat dat meestal al twee tot drie dagen geleden is. Dus de aanwezigheid van dat eiwit duidt genoeg aan."

Eerst testdag

Tfelt praat met de politiek en met virologen om het project mee te ondersteunen. "Zo kunnen we het virus zo veel als mogelijk proberen in te dijken." Morgen doet Tfelt eerst een testdag met eigen personeel binnen zijn busbedrijf Weidel Tours in Sleidinge en bij verzekeringsbedrijf Solvas (het bedrijf van mede-organisator Dominique Willems) in Lievegem. Vanaf donderdag moet de bus volledig operationeel zijn.

De bus zal te bezoeken zijn in de verschillende provincies. Indien nodig kunnen nog meerdere bussen ingeschakeld worden. Voor 1 test betaal je 80 euro. Bedrijven die een groep personen willen laten testen betalen een verlaagd tarief. In de kostprijs zit het vervoer, het afnemen en analyseren van de test, de test zelf en alle kosten die daar nog bijkomen.

Meest gelezen