Videospeler inladen...

Frans satirisch tijdschrift Charlie Hebdo zet spotprent Erdogan op cover, Turkse president is er niet over te spreken

Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft een spotprent over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de cover gezet. Erdogan is niet te spreken over de cartoon. Turkije reageert fel en beschuldigt het satirische blad van "cultureel racisme". Het land kondigt nu juridische en diplomatieke maatregelen aan. Frankrijk laat weten dat het nooit zijn principes en waarden zal laten varen.

Het tijdschrift Charlie Hebdo heeft een spotprent over de Turkse president Erdogan op de cover gezet van het magazine dat vandaag uitkomt. De prent toont Erdogan die in zijn zetel zit met een blikje in de hand, terwijl hij met zijn andere hand het lange gewaad van een vrouw met hoofddoek optilt. Het achterwerk van de vrouw is zo te zien, waarop Erdogan "Oeh! De profeet!" zegt. Boven de prent staat: "Erdogan, privé is hij heel plezant".

(Lees voort onder de tweet.)

De Turkse president is niet te spreken over de cartoon. In een toespraak in Ankara zei hij dat hij niet naar de cartoon heeft gekeken en dat het nutteloos is om iets te zeggen over de "schurken" die de cartoon gemaakt hebben. Hij voegde er nog aan toe: "Mijn woede is niet te wijten aan de verachtelijke aanval op mijn persoon, maar aan de beledigingen tegen de profeet Mohammed. We weten dat het doelwit niet mijn persoon is, maar onze waarden."

Turkije beschuldigt het tijdschrift van "cultureel racisme". "We veroordelen deze uiterst verachtelijke poging van het blad om zijn cultureel racisme en zijn haat te verspreiden", aldus de belangrijkste raadgever voor de pers van de Turkse president, Fahrettin Altun, op Twitter. Hij noemt de publicatie het resultaat van het "antimoslimprogramma van de Franse president Emmanuel Macron."

Bekijk hier de reactie van president Erdogan (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De communicatiedienst van president Erdogan liet in een Frans persbericht weten dat "er juridische en diplomatieke acties zullen worden ondernomen tegen de cartoon." Het parket van Ankara kondigde even later aan een onderzoek te openen naar de directie van Charlie Hebdo.

(Lees voort onder de tweet.)

Frankrijk zal nooit zijn principes en waarden laten varen ondanks de pogingen tot destabilisering en intimidatie. Dat zegt de Franse regeringswoordvoerder Gabriel Attal. "Frankrijk is de afgelopen dagen doelwit van een stijgende terroristische dreiging, gevoed door oproepen tot haat", zo zei Attal na een ministerraad in Parijs. "Maar net die haat versterkt ons in onze wil om te strijden tegen islamisme."

Escalerend conflict

De voorbije dagen kwam het tot enkele harde confrontaties tussen Erdogan en zijn Franse ambtgenoot Macron, na de onthoofding van de Franse geschiedenisleraar die enkele Charlie Hebdo-cartoons van Mohammed aan zijn klas had laten zien. De uitspraken van Macron daarover vielen in Ankara in verkeerde aarde, en dinsdag riep Erdogan op tot een boycot van Franse producten omdat Macron de islam vijandig gezind zou zijn.

In zijn reacties had Macron verschillende keren de vrijheid van meningsuiting verdedigd en de vrijheid om cartoons te publiceren. Begin september had Charlie Hebdo zijn Mohammed-cartoons, die in delen van de moslimwereld controversieel zijn, opnieuw gepubliceerd. Charlie Hebdo was in 2015 doelwit van een bloedige aanslag door moslimextremisten waardoor twaalf mensen omkwamen.

Herbekijk hieronder ook het gesprek met professor Internationale Politiek Jonathan Holslag (VUB) in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen