De foto straalt alvast een gemoedelijke sfeer uit.

Prinses Delphine ontmoet koning Albert en koningin Paola op kasteel Belvédère: "Een nieuw hoofdstuk"

Koning Albert en koningin Paola hebben afgelopen zondag prinses Delphine ontvangen in hun woning, in kasteel Belvédère. Ze spreken samen in een persmededeling over "een nieuw hoofdstuk" dat wordt aangevat, eentje "rijk aan emoties, gemoedsrust, begrip en hoop". En het zal niet bij die ene ontmoeting blijven, klinkt het vastberaden.

Het gaat om de eerste ontmoeting tussen prinses Delphine (52) en haar vader, koning Albert (86), sinds Delphines jeugd en de 7 jaar durende rechtszaak over het biologische vaderschap. 

Het is tijd voor vergeving, genezing en verzoening

Koning Albert, koningin Paola en prinses Delphine

"Op zondag werd een nieuw hoofdstuk, rijk aan emoties, gemoedsrust, begrip en hoop aangevat. Tijdens onze ontmoeting in het kasteel Belvédère heeft ieder van ons, in sereniteit en met empathie, uiting kunnen geven aan zijn gevoelens en ervaringen", luidt het in een gezamenlijk bericht van het Paleis.

En het zal alvast niet blijven bij die ene ontmoeting. "Na het tumult, het lijden en de verwondingen, is het tijd voor vergeving, genezing en verzoening. Samen hebben we besloten om deze nieuwe weg in te slaan. Dit zal geduld en inspanningen vergen, maar we zijn vastberaden. Dit zijn de eerste stappen op een pad dat we in alle rust zullen bewandelen."

Koning Filip gaf het goede voorbeeld

Eerder deze maand en exact 8 dagen na het arrest van het hof van beroep nodigde koning Filip zijn halfzus Delphine uit voor een lunch op het kasteel van Laken. Bedoeling was elkaar te leren kennen. Die ontmoeting werd de dag nadien in alle Belgische kranten als "historisch" bestempeld, een "juist gebaar voor een modern koningschap".

Bekijk hier de reportage van "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Van ijskoude naar warme communicatie

De mededeling van het Paleis staat in schril contrast met de communicatie die koning Albert in januari nog voerde via zijn advocaat. Die liet in een puur zakelijk bericht weten dat Delphine wel degelijk de biologische dochter van Albert is. "Zijne Majesteit de Koning Albert II heeft kennis genomen van de resultaten van het DNA-monster dat hij afstond op vraag van het hof van beroep in Brussel. De wetenschappelijke conclusies geven aan dat hij de biologische vader is van mevrouw Delphine Boël", luidde het officieel.

De aanwezigheid van Paola bij de ontmoeting op Belvédère springt ook in het oog. Delphine is het buitenechtelijke kind van Albert met barones Sybille de Sélys Longchamps. De twee hadden meer dan 15 jaar een affaire.

Dat Albert zich krampachtig vastklampte aan een rechtszaak en niet meteen zijn dochter erkende zou uit respect en liefde geweest zijn voor koningin Paola. Zij is een trotse Italiaanse van een oud adellijk geslacht. Misschien was het een manier van Albert om haar verdere kwetsuren van zijn ontrouw en huwelijkscrisis te besparen? Het koppel stond in de jaren 60 dicht bij een scheiding.

Dat is intussen een ver verleden en Paola lijkt Delphine ook  (pril) in haar armen te sluiten. Daar duiden de woorden "vergeving" en "verzoening" althans op.

Meest gelezen