Videospeler inladen...

Vlaamse regering rolt dan toch de brandslang uit: deze strengere maatregelen zitten mogelijk in de pijplijn

Vormen de huidige coronacijfers nu wel of niet een uitslaande brand in Vlaanderen? Met die beeldspraak zitten we sinds zondag opgezadeld, toen Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) suggereerde dat er nog niet prematuur geblust hoefde te worden. Maar sinds gisteren is duidelijk: ook de Vlaamse brandslang wordt uitgerold. Vanavond weten we welke verstrengingen daaruit voortvloeien. Wij blikken al even vooruit.

"Ik zou nu mijn huis kunnen blussen, want misschien komt er straks een brand." Het was een boutade van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die zondag in "De zevende dag" reageerde op de aanhoudende roep om nog strengere coronamaatregelen, maar erg mooi oud is die niet geworden. 

Jambon zat zondag al wat in het defensief, na wat er de dagen voordien was gebeurd. Het was vrijdagochtend begonnen bij de persconferentie van het Overlegcomité, waarin alle regeringen van het land samenzitten. Daar was beslist om te verstrengen in onder meer de amateur­sport­wereld, bij cultuur en evenementen, en in het jeugdwerk. 

Maar nog geen halve dag later legde de Waalse regering daar nog een strengere laag bovenop en die beslissing werd zaterdag gevolgd door Brussel. De meest opvallende maatregel daar is de uitbreiding van de avondklok: die geldt in Brussel en Wallonië nu van 22 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends. In Vlaanderen is dat nog van middernacht tot 5 uur. Amateursporten in groep zijn er nu ook verboden. Musea, bioscopen, bibliotheken, theaters moeten dichtblijven.

Toch brand

En dus keek zondag iedereen weer naar Vlaanderen. De boodschap dat Jambon de brandweer toen nog even op stal wilde laten, viel dan ook bijzonder slecht. De verontwaardiging daarover, vooral vanuit de medische wereld, was overal te lezen op sociale media.

Herbekijk hier het gesprek met Jan Jambon in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht zette gisterochtend nog eens de puntjes op de i. "Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is 10 dagen. Zoveel verschil is dat niet, ook bij ons brandt het. We lopen wat achter, maar meer dan dat is het niet." Meer nog, zo voegde hij toe, de cijfers stijgen momenteel sneller in Vlaanderen.

Niet veel later volgde dan de aankondiging dat de Vlaamse regering alsnog extra maatregelen wil nemen. Vanavond vindt daarover een ministerraad plaats. Die gaat om 18 uur van start. Sinds gisteren wordt die vergadering intensief voorbereid, met onder meer overleg met de gouverneurs en de virologen.

Wat mogen we zoal verwachten?

"Het doel is niet om mensen te koeioneren", benadrukte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gisteren in "Het Journaal". "Het doel is het besmettingsrisico naar beneden halen." 

Wat dat precies betekent, zal in de loop van de dag concreter worden. Wel kan je een en ander opmaken uit de suggesties die de gouverneurs en burgemeesters doen. De basis, zo hoor je overal, is het verder beperken van de sociale contacten "tot een absoluut minimum". Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) hint op een "beperkte periode, 10 à 14 dagen".

Herbekijk hier het gesprek met Ben Weyts in "Het Journaal" van gisteravond:

Videospeler inladen...

Zo zal er vermoedelijk stevig gebakkeleid worden over een uitbreiding van de avondklok. Volgt Vlaanderen het Brusselse en Waalse voorbeeld (tussen 22 uur en 6 uur niemand op straat)? Als het van verschillende burgemeesters in de Vlaamse rand rond Brussel afhangt: graag. Want daar vrezen ze een toestroom vanuit Brussel als Vlaanderen vasthoudt aan de huidige nachtklok van middernacht tot 5 uur.

Ook in West-Vlaanderen vragen ze een "uniformisering" van die avondklok, maar in Antwerpen houdt gouverneur Cathy Berx die boot liever wat af, zo zei ze in "De afspraak". "Ik kijk als jurist ook graag naar proportionaliteit, naar noodzaak, naar effectiviteit. In Antwerpen was dat zeer effectief, maar we hebben het wel op een proportionele manier gedaan en ook niet langer dan strikt noodzakelijk."

Berx pleit er wel voor om onder meer te verstrengen op vlak van evenementen. "Indoor mag je nu nog met 40 mensen samenkomen, outdoor met 50 als het georganiseerd is. Dat zijn nog heel veel mensen. We moeten dat heel drastisch terugschroeven." Zijzelf suggereert: naar maximum 4 mensen. Ook de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter lijkt die maatregel genegen te zijn. In West-Vlaanderen pleit gouverneur Carl De Caluwé ervoor om alle evenementen zelfs te verbieden tot 3 januari.

Herbekijk hier het gesprek met Cathy Berx in "De afspraak" van gisteravond:

Videospeler inladen...

Ook op amateursport, zeker binnen en zeker voor volwassenen, lijken velen nog verder een rem te willen zetten, net zoals dat in Brussel en Wallonië gebeurd is. "Het strengste scenario dat daar op tafel ligt, is om alles gewoon stil te leggen, voor jong en oud", vertelt VRT NWS-journalist Bart Verhulst in "Het Journaal". En het zal ook maar zeer de vraag zijn wat er nog mogelijk is in de toch al zwaar getroffen cultuursector.

Het lijkt er niet op dat er extra maatregelen komen in het onderwijs, zoals wel gebeurd is in Wallonië. Wel zijn nu al sommige scholen op eigen houtje aan het verstrengen. 

Winkelen zou mogelijk enkel nog met maximum twee personen tezamen kunnen. Tijdens de lockdown in het voorjaar mocht je enkel alleen winkelen.

Wat met de handhaving?

"Maatregelen zijn pas geloofwaardig als ze gehandhaafd worden", stelde arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) gisteren in "De afspraak". Volgens hem gebeurt dat nog niet genoeg met de bestaande maatregelen.

Per weekend zijn er in mijn provincie 40 à 50 tussenkomsten van de politie in de familiale of vriendenkring. Daar bevindt de motor van het virus zich

Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter

"Mijn ervaring is dat men op het terrein heel hard zijn best doet om het te handhaven", zegt Oost-Vlaams gouverneur Van Cauter daarover in "De ochtend" op Radio 1. "Per weekend zijn er in mijn provincie 40 à 50 tussenkomsten van de politie in de familiale of vriendenkring. Daar bevindt de motor van het virus zich. Daar moeten de mensen zich aan de maatregelen houden."

Berx pleitte gisteren ook voor "sociaal aanmoedigend gedrag". "Uw mondneusmasker correct dragen, zelf het goede voorbeeld geven en ook manieren vinden om elkaar daarop aan te spreken. Het is in het belang van ons allemaal."

Bekijk hieronder het liveverslag van onze collega Bart Verhulst uit "Het Journaal":  

Videospeler inladen...

Meest gelezen