Justitie gaat meer digitaal tijdens coronapiek: meer videozittingen, telewerk en digitale dossiers

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gaat meer investeren in de digitale werking van justitie. Dat heeft hij gezegd tijdens een bezoek aan het Antwerpse gerechtsgebouw. Er komen bijvoorbeeld meer laptops voor het personeel en de minister werkt aan een wettelijk kader zodat er meer videozittingen kunnen plaatsvinden.

Vanmorgen bracht minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een bezoek aan het Antwerpse gerechtsgebouw. Hij kwam er vragen hoe ze daar omgaan met de coronacrisis. In Antwerpen lopen onder meer proefprojecten rond videozittingen. Dat zijn rechtszaken - of een bepaalde fase daarin - die dus via videobellen plaatsvinden. Daar wil de minister alvast meer van zien. "De beslagrechter doet hier bijvoorbeeld videozittingen met de betrokken partijen, met de advocaten. We willen dat uitrollen naar de rest van het land", zegt minister Van Quickenborne. "Corona biedt opportuniteiten. Het is nu zaak om de klok niet terug te draaien maar om stappen vooruit te zetten."

De videozittingen zouden er in eerste instantie komen voor zogenoemde burgerlijke zaken, zoals familiale zaken, of ondernemingsrecht. De partijen moeten het daar wel altijd mee eens zijn. "In de zaken waar het mogelijk is kunnen er stappen vooruitgezet worden door goed materiaal te voorzien voor de magistraten", zegt Van Quickenborne. Daarnaast werkt de minister ook aan een wettelijk kader om de stijging van videozittingen te stimuleren. "Het grote voordeel is dat men al die verplaatsingen niet meer moet doen. Dat men de tijd nuttiger besteedt. Advocaten moeten soms uren wachten om een zaak te pleiten. Op dat moment wordt er efficiënter gewerkt, is er minder verkeer op de baan. Ik denk dat het heel veel voordelen biedt", aldus de minister. 

Naast de videozittingen investeert de minister ook in meer laptops voor het personeel en wil hij meer opleidingen vanop afstand. Momenteel heeft slechts de helft van de medewerkers van Justitie een laptop, namelijk 11.200 medewekers. De komende maanden komen er alvast 1.800 bij.

Meest gelezen